Košická detská železnica zrenovovala dva vozne
Košická detská historická železnica ukončila štvorročnú renováciu dvoch historických vozňov známych ako Rybák, premávať by mali v rámci nostalgických jázd z Košíc do archeoskanzenu v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie a späť.
Uviedol to predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.
Povojnové vozne
Na nostalgickú jazdu spojenú s komentovanými prehliadkami pod názvom Cesta do praveku chceli tematicky zaviesť čo najstaršie vagóny, ktoré môžu premávať na normálne rozchodnej trati.
„Sú to povojnové vozne, hoci s ich vývojom začali pred druhou svetovou vojnou. Dlhé roky boli neoddeliteľnou súčasťou osobných vlakov, a to až do 70. rokov minulého storočia. V 80. rokoch a začiatkom 90. rokov slúžili na prepravu vojakov. Tento typ je často zobrazovaný aj vo filmoch,“ povedal.
[ad][/ad]Rekonštrukcia za tisíce
Podľa neho boli tieto vozne pred kompletnou rekonštrukciou v žalostnom stave. Dokopy ich majú od Železničného múzea SR v dlhodobom prenájme šesť. „Rekonštrukcia dvoch stála asi 150-tisíc až 160-tisíc eur. Časť z toho pomohli pred dvomi rokmi prefinancovať Železnice Slovenskej republiky. Ostatné bolo o príspevkoch od sponzorov a práci dobrovoľníkov,“ spresnil s tým, že renovovali takmer všetko okrem kostry vagónov – okná, podlahy či lavice.
Kapacita jedného vozňa predstavuje 48 sediacich cestujúcich.
Generálnu jazdu absolvovali vo štvrtok (3. 9.). Pilotné jazdy do Nižnej Myšle v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Košickým samosprávnym krajom a obcou Nižná Myšľa sú naplánované na 15. septembra a 17. októbra. „Ak sa ujmú, chceli by sme na tejto trase jazdiť pravidelne, napríklad raz mesačne,“ dodal Lehotský.
[ad2][/ad2]Foto: TASR, Veronika Janušková
(TASR)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.