Ako sa chrániť pred chorobami, ktoré na nás striehnu v MHD?
Prechod zo zimy do prekúreného prostredia mestskej hromadnej dopravy, kde nám po naobliekanom tele stekajú kvapky potu a ledva dokážeme dýchať, je nielen nepríjemný, ale aj ideálny pre množiace sa baktérie a vírusy.
Ťažký vzduch, zahmlené okná a dochytané držadlá v MHD, kašľúci, kýchajúci a smrkajúci spolucestujúci sú bežnou každodennou rutinou ciest do práce a z práce. Táto rutina predstavuje obrovský nápor na našu imunitu, ktorá dostáva v MHD počas chladnejších mesiacov poriadne zabrať. Ako ju chrániť pred tým, aby ju spomínané nástrahy neoslabili?
[ad][/ad]Hrozba všade naokolo
Hoci sa dopravné prostriedky pravidelne čistia, baktérie sa prostredníctvom stoviek cestujúcich po pár hodinách opäť usídlia v ich útrobách. To predstavuje nebezpečenstvo najmä pre ľudí trpiacich oslabeným imunitným systémom. Väčšina baktérií, ktorá takto „cestuje“ spolu s nami v MHD, zapríčiňuje najmä ochorenia dýchacích ciest.
[ad2][/ad2]Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Ako sa chrániť?
Počas cestovania v prostriedkoch hromadnej dopravy by sme sa nemali dotýkať rukami úst a tváre, pretože tak je pravdepodobnosť nákazy baktériami a vírusmi vyššia. Hneď po príchode domov je potrebné umyť si ruky, alebo použiť dezinfekciu (a to nielen v čase pandémie). Ak by ste za normálnych okolností používali výhradne dezinfekčné mydlo, mohli by ste si uškodiť, pretože by ste netrénovali svoj imunitný systém.
Aj v tomto prípade by teda platilo staré známe – všetkého veľa škodí, a teda dezinfekcia je výborný sluha, no zlý pán. Situácia je však iná vzhľadom na nový koronavírus. Preto je dezinfekcia a rúško povinnou súčasťou každej jazdy.
[ad][/ad]Posilnite si imunitu hlivou ustricovou
Základom je dostatok stravy obsahujúcej ovocie a zeleninu, teda vitamíny, ktorých je cez zimu menej ako v lete. Snažte sa konzumovať najmä plodiny z našej zemepisnej šírky, ako sú jablká, červená paprika či kapusta, ktorá obsahuje dostatok vitamínu C.
Menej známym, no o to viac účinným pomocníkom v ochrane organizmu a posilnení obranyschopnosti je hliva ustricová. Jej využitie sa nekončí len v kuchyni. Hliva obsahuje viacero užitočných vitamínov, aminokyselín a minerálov, no najdôležitejšia látka z hlivy pre organizmus je beta glukán.
„Beta glukán môže pomôcť nielen ako prevencia ochorení, ale podporuje aj hojenie rán a zabraňuje infekcii, čo je počas zimných mesiacov, kedy je telo neustále atakované zvýšeným množstvom chorôb všade naokolo (napríklad aj v MHD), skutočne neoceniteľné,“ hovorí Adrián Doboly, odborník na imunitu zo spoločnosti Natures.
Imunitný systém je dennodenne poškodzovaný stresom, znečisteným životným prostredím či nesprávnymi životnými návykmi a ak sa nestíha zregenerovať, svoje úlohy už nemusí zvládať. To sa môže prejaviť ochorením. Beta glukán pomáha udržiavať jeho správnu funkčnosť.
„Preparáty s výťažkom beta glukánu z hlivy ustricovej sú najúčinnejšie vtedy, ak sa užívajú ráno nalačno, ale podporovať imunitu má zmysel v priebehu celého dňa. Zvlášť, ak je telo oslabené chorobou alebo únavou,“ dodáva Adrián Doboly.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


