Urbanova veža odhaľuje svoju pôvodnú krásu
Sedem mesiacov bola národná kultúrna pamiatka Urbanova veža zahalená lešením. Po obnove a reštaurovaní strechy a fasády až po prvé nadzemné podlažie sa opäť zaskvie v pôvodnej kráse.
V piatok (9. 10. 2020) začala demontáž lešenia. Je bodkou za prvou etapou finančne i odborne náročných prác, ktoré majú pamiatke vrátiť jej historickú tvár z obdobia pred rekonštrukciou v roku 1967, ktorú si vyžiadal zničujúci požiar 3. decembra 1966.
Ďalším krokom je obnova strechy nad arkádami. Po nej bude nasledovať druhá etapa – obnova priestoru pod arkádami, vrátane reštaurovania vzácnych náhrobných kameňov osadených do stien veže.
Nezisková organizácia Perly gotickej cesty, ktorá získala na medzinárodný projekt 536-tisíc eur z fondov Európskej únie, plánuje aj obnovu interiéru pamiatky. Dodávateľom je spoločnosť Villard, ktorá pracovala okrem iného na obnove Dómu sv. Alžbety, Kaplnky sv. Michala (získala cenu Fénix za najlepšie zrekonštruovanú pamiatku na Slovensku za rok 2006), Malej scény Štátneho divadla (Štúdio Smer), budovy Východoslovenského múzea, Kostola premonštrátov a ďalších pamiatok nielen v Košiciach.
[ad][/ad]Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.