Gastroprevádzky nemajú vyhraté. Prieskum ukázal, koľkí Slováci sa chcú vrátiť do reštaurácií
Opatrenia sa pomaly uvoľňujú a Slováci sa už môžu najesť na terasách reštaurácií a pohostinstiev.
Slováci sa plánujú vracať k obedom v reštauráciách len pomaly. Približne každý ôsmy plánuje obedovať v reštaurácii počas pracovného týždňa každý deň. Naopak, asi štvrtina neplánuje využívať služby gastroprevádzok vôbec.
Tretina Slovákov plánuje po otvorení reštaurácií chodiť na obed aspoň trikrát do týždňa. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry 2muse, ktorý ho realizovala v druhej polovici marca.
Zvyky návštevníkov sa zmenili
Aj preto nemajú vyhraté ani gastroprevádzky, ktorým sa podarilo prečkať mesiace pandemického zatvorenia. Na splatenie úverov a záväzkov, ktoré im vznikli v dôsledku pandémie, potrebujú čím skôr späť svojich zákazníkov a tržby.
„Dlhodobé zavretie reštaurácií prirodzene zmenilo návyky návštevníkov reštaurácií. O to dôležitejšie je, aby ľudia svojej obľúbenej reštaurácii pomohli návštevou počas obeda. Bez návratu zákazníkov, zatiaľ aspoň na terasy, nemusia prežiť ani tie reštaurácie, ktoré vydržali dlhé mesiace zatvorenia,“ upozornil prezident Asociácie moderných benefitov Štefan Petrík.
Ľudia využívajú cashbacky
Prevádzkovatelia stravných kariet sa snažia stravníkov motivovať k návšteve reštaurácií už napríklad aj „cashbackom“, teda vrátením fixnej čiastky z ceny obeda na účet stravníka.
„Tieto bonusy vo forme odmeny za využitie služieb reštaurácie sa tešia obľube, vnímame, že spolu so solidaritou ľudí s ťažkou situáciou reštaurácií, to motivuje ľudí objednať si obed alebo, kde je to možné, prísť osobne na terasu,“ dodal Petrík.
Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a Doxx-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov, pre viac ako 770 000 zamestnancov pracujúcich u takmer 35 000 zamestnávateľov a SZČO.
Zdroj: Webnoviny.sk (jl)
Odporúčané články
Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) v gastrosektore neprinieslo očakávaný efekt. Ceny v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, naopak, pokračovali v raste a dokonca prekonali tempo celkovej inflácie. Analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) upozorňujú, že zníženie DPH, ktoré malo spotrebiteľom priniesť lacnejšie jedlo, sa do konečných cien vôbec nepremietlo.
Hoci väčšina Slovákov siaha po pôžičke predovšetkým v bankách a nebankových spoločnostiach, významná časť populácie stále rieši finančné rezervy aj v rodinnom kruhu. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry Ipsos pre Home Credit sa každý štvrtý dospelý Slovák obrátil so žiadosťou o pôžičku nad 500 eur na príbuzných alebo známych.
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich, že z dôvodu výlukových prác na Ukrajine v stanici Čop budú odrieknuté vlaky R 960 a R 963 ako aj R 962 a R 965 vo svojom celom úseku Košice – Mukačevo a Mukačevo – Košice.



Vstúpiť do Diskusie
(0 komentárov)