Príbehy košických lások
História nášho mesta má dosť príkladov srdcervúcich lások, na ktorých by neprerobili ani telenovely.
Asi najznámejší príbeh súvisí s pozostatkami sv. Valentína, ktoré sú zamurované v morovom stĺpe – súsoší Immaculata. Existujú dokumenty o tom, že niekoľko fragmentov sa nachádza aj v Košiciach.
V minulosti totiž bolo zvyčajné, že pozostatky svätých „rozdeľovali“, aby sa dostali na viacero miest. Škoda však, že o relikvii sv. Valentína v Košiciach vieme tak málo.
Mária Lujza bola druhé dieťa cisára Františka II. a jeho druhej manželky Márie Terézie Neapolsko-sicílskej. V roku 1810 sa vydala za cisára Napoleona I. Bonapart.
Nešťastná mlynárova dcéra
Dcéra košického mlynára bola vraj tak nešťastne zaľúbená, že keď ju dotyčný odmietol, hodila sa do Mlynského náhonu a vôbec neplávala. Jej krásu si však pod vodou všimol košický vodník. Utešil ju a ešte si ju vzal za ženu.
O pár mesiacov prišiel čudesný voz po pôrodnú babicu. Keď ju viezol popri Mlynskom náhone, zrazu zabočil, ale nielen doľava, ale aj dole. Pôrodná baba pod vodou dovtedy nikdy ne asistovala, no vraj si hneď zvykla a pôrod prebehol v poriadku.
Skrýša pre Máriu Lujzu
Nečakaný happyend postihol aj slávnu Máriu Lujzu, dcéru cisára Františka, ktorý bol práve vo vojne s Napoleonom. Keď už hrozilo, že francúzsky dobyvateľ napadne aj vtedajšie hlavné mesto – Viedeň, cisár chcel Máriu Lujzu i jej súrodencov ukryť niekde, kam Napoleonove vojská tak skoro nedôjdu a kde by nebola nuda. Voľba padla na Košice. Mária Lujza mala vtedy 14, no vedela, že uteká pred Napoleonom. Netušila však, že raz sa za neho vydá.
O štyri roky nato si vzala Napoleona za manžela. Keď sa zosobášili, vraj sa do seba dokonca aj zaľúbili a mali spolu synčeka Orlíka. Nuž ako sa vraví: Svojmu osudu neujdeš. A takisto sa pred ním neskryješ. Ani v Košiciach.
Foto: Veronika Janušková, sk.wikipedia.org
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.