Zdravé jedlo je chutné !
Mesto Košice sa prostredníctvom oddelenia školstva zapojilo do projektu Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Odborníci na školské stravovanie sa rozhodli hravou a pútavou formou dokázať, že aj zdravé jedlo môže byť chutné a nalákať tak malých stravníkov na zelený jedálny lístok. “V takomto rozsahu ako v Košiciach tento projekt ešte na Slovensku prezentovaný nebol,” uviedla dnes hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.
Prezentácia sa uskutoční v stredu (22.3.) v školskej jedálni pri Základnej škole (ZŠ) na Požiarnickej ulici v Košiciach. Skúsený šéfkuchár pripraví obedové menu pre všetkých stravníkov vybranej školy a následne pripraví niekoľko druhov zdravých jedál z nových receptúr pre školské stravovanie.
Na prezentáciu od 13.45 do 15.00 h sú pozvaní zamestnanci škôl a vedúce školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. “Sú to práve tí, ktorí sa najviac snažia s malými stravníkmi komunikovať, poznať ich názor, vedú deti k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. V priebehu roka organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu zdravej výživy detí v spolupráci s kuchármi špecialistami, ktorých hlavným cieľom je identifikovať moderné trendy v gastronómii s možnosťou využitia aj v školskom stravovaní,” uviedla Šnajdárová.
K populárnym podujatiam patrí každoročná prezentácia jedál pri príležitosti Svetového dňa výživy, kde majú rodičia i široká verejnosť možnosť nahliadnuť do školského jedálnička. Taktiež každoročná oslava Svetového dňa mlieka hravou formou pripomína dôležitosť pitia mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov.
Potreba kvalitného a zdravého stravovania je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, pričom obzvlášť dôležité je budovanie správnych stravovacích návykov už od útleho veku dieťaťa.
(TASR)
Ilustračné foto: shutterstock
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.