Niektorým slovenským pekárom hrozí pre rast cien energií zastavenie výroby
Situácia so stúpajúcimi cenami elektrickej energie a plynu ťažko dolieha na slovenských pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Výroba chleba či pečiva je totiž energeticky veľmi náročná a po nákladoch na pracovnú silu a suroviny tvoria práve ceny energie tretiu najvýznamnejšiu nákladovú položku. Ak štát nepristúpi k urýchlenému riešeniu situácie pekári, ktorí sú už teraz na hrane výrobných nákladov, môžu byť nútení zastaviť výrobu. Konštatoval to v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Ceny plynu oproti septembru minulého roka stúpli o 170 %. Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Od plynu a elektrickej energie sme pri našej výrobe úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj ďalších sektorov potravinárstva ako sú mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii,“ povedal Milan Lapšanský.
Pečivo je pre obchodníkov základným či imidžovým sortimentom a v pultových cenách si jednotlivé obchodné reťazce podľa SZPCC výrazne konkurujú. Cenovo senzitívnejší spotrebitelia sa totiž podľa zväzu pri výbere miesta nákupu orientujú často práve podľa cien základného sortimentu, čiže tovaru, ktorý je v nákupných košíkoch vždy. Pekárom sa preto dlhodobo nedarí upraviť včas svoje odbytové ceny napriek relevantným a zdokumentovateľným argumentom. Pekári však už nie sú podľa Lapšanského schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady.
„Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo. A ak, tak budú výrazne vyššie ceny. Vláda zanedbala pekárov počas COVID pandémie a nijako im nepomohla. Dopady sú o to zdrvujúcejšie, že ceny všetkých podstatných nákladových položiek od surovín, cez obalové materiály a energie až po cenu palív skokovito vzrástli takmer súčasne. Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje,“ dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Zdroj: (SITA, qq;pkl)
Odporúčané články
Daniel Bombic, známy ako Danny Kollár, ostáva vo väzbe. Ústavný súd SR mu totiž zamietol obe sťažnosti. Bombic, ktorý je obžalovaný z viacerých extrémistických trestných činov, to uviedol na sociálnej sieti Telegram. Ako napísal, z väzby sa už von nedostane.
Práce na výstavbe polyfunkčného objektu na Námestí osloboditeľov zdržal archeologický výskum. Trval od začiatku mája do polovice júna tohto roka. Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Košice skúmal tím archeológov Fakulty umení TU pod vedením Mgr. Rastislava Rusnáka, PhD. pozostatky sídelných stôp a múrov citadely medzi Claudiiným a Leopoldovým bastiónom.
Dopravný podnik mesta Košice od štvrtka 27. novembra 2025 obnoví štandardnú prevádzku autobusových liniek na Rastislavovej ulici.


