Niektorým slovenským pekárom hrozí pre rast cien energií zastavenie výroby
Situácia so stúpajúcimi cenami elektrickej energie a plynu ťažko dolieha na slovenských pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Výroba chleba či pečiva je totiž energeticky veľmi náročná a po nákladoch na pracovnú silu a suroviny tvoria práve ceny energie tretiu najvýznamnejšiu nákladovú položku. Ak štát nepristúpi k urýchlenému riešeniu situácie pekári, ktorí sú už teraz na hrane výrobných nákladov, môžu byť nútení zastaviť výrobu. Konštatoval to v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Ceny plynu oproti septembru minulého roka stúpli o 170 %. Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Od plynu a elektrickej energie sme pri našej výrobe úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj ďalších sektorov potravinárstva ako sú mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii,“ povedal Milan Lapšanský.
Pečivo je pre obchodníkov základným či imidžovým sortimentom a v pultových cenách si jednotlivé obchodné reťazce podľa SZPCC výrazne konkurujú. Cenovo senzitívnejší spotrebitelia sa totiž podľa zväzu pri výbere miesta nákupu orientujú často práve podľa cien základného sortimentu, čiže tovaru, ktorý je v nákupných košíkoch vždy. Pekárom sa preto dlhodobo nedarí upraviť včas svoje odbytové ceny napriek relevantným a zdokumentovateľným argumentom. Pekári však už nie sú podľa Lapšanského schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady.
„Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo. A ak, tak budú výrazne vyššie ceny. Vláda zanedbala pekárov počas COVID pandémie a nijako im nepomohla. Dopady sú o to zdrvujúcejšie, že ceny všetkých podstatných nákladových položiek od surovín, cez obalové materiály a energie až po cenu palív skokovito vzrástli takmer súčasne. Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje,“ dodal Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Zdroj: (SITA, qq;pkl)
Odporúčané články
Podľa Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) rastie počet neodborne vyučovaných hodín fyziky a informatiky, pričom v rámci Slovenska sú problémy aj s technickou, etickou výchovou a občianskou náukou. IVP uvádza, že pri každom z týchto predmetov viac ako 30 percent hodín odučí nekvalifikovaný učiteľ. Zaujímalo nás, ako sú na tom s počtom kvalifikovaných učiteľov základné a stredné školy v Košiciach. Otázky sme adresovali učiteľom ZŠ a SŠ, Magistrátu mesta Košice aj Košickému samosprávnemu kraju.
Mestskí poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Košice o výkone správy verejného osvetlenia a cestnej svetelnej signalizácie. Definuje povinnosti stavebníkov a ďalších osôb, ktoré svojou činnosťou zasahujú do funkčnosti verejného osvetlenia alebo cestnej svetelnej signalizácie vo vlastníctve a správe mesta.
Oddnes je časť parkovacích miest na Berlínskej ulici v košickej mestskej časti Sídlisko Ťahanovce spoplatnená. Ako informovala mestská časť na sociálnej sieti, k danému riešeniu dospeli po dlhoročných sporoch na základe dohody medzi mestskou časťou, mestom Košice a súkromným vlastníkom pozemkov, spoločnosťou MPV Družstvo.

