Jednoduchý recept na domáce gyros s tzatziky omáčkou
Ak máte chuť na obľúbené gyros mäso, už viac nemusíte siahať po fastfoode. Máme pre vás tip na jednoduchý domáci recept, podľa ktorého zvládne toto jedlo pripraviť aj začiatočník.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g kuracích pŕs;
- olivový olej;
- gyros korenie;
- 250 g 30% kyslej smotany;
- šalátovú uhorku;
- tzatziky korenie;
- cukor;
- soľ;
- citrón.
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a narežeme na kocky alebo tenké rezančeky. Vložíme ich do uzatvárateľnej nádoby a veľmi jednoducho napacujeme pridaním troškou olivového oleja a gyros korenia podľa chuti. Pripravené mäso v nádobe uzavrieme a vložíme do chladničky, ideálne na celú noc, ale ak nemáte dostatok času, postačí mu aj pár hodín. Na panvicu dáme trochu olivového oleja a mäso pečieme na miernom ohni do zlato-hneda. Šalátovú uhorku očistíme a najemno nastrúhame. Do nádoby alebo misky dáme kyslú smotanu, tzatziky korenie, ideálne 2 čajové lyžice cukru a 1 zarovnanú čajovú lyžicu soli. Omáčku si však môžete dochutiť podľa svojho gusta. Do omáčky pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy, nastrúhanú odšťavenú uhorku a dôkladne zamiešame. Hotovú omáčku vložíme aspoň na chvíľu do chladničky. Ku gyros mäsu pripravíme zeleninovú oblohu z ľadového šalátu, uhorky a cherry paradajok. Ako prílohu môžeme zvoliť americké zemiaky pečené v šupke. Dobrú chuť!
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.