Jednoduchý recept na jesenný slivkový koláč
Nemáte inšpiráciu na využitie jesenného ovocia? Prinášame vám jednoduchý tradičný recept na sezónny slivkový koláč, ktorý vám osladí každý sychravý deň.
Na prípravu budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky;
- 300 g kryštálového cukru;
- 6 g prášku do pečiva;
- 250 g masla;
- vajce;
- štipku soli;
- vanilkovú arómu.
Slivková vrstva:
- 500 g odkôstkovaných sliviek;
- 170 g kryštálového cukru;
- šťavu z polovice citróna;
- cca 4 PL Gustinu.
V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, maslo, vajce, soľ a vanilkovú arómu. Premiešavame, dokiaľ nám zo surovín nevznikne mrvenička. Viac ako polovicu pripraveného cesta rovnomerne poukladáme na vymastený plech. V nádobe zamiešame umyté a odkôstkované slivky prerezané na štvrtiny, cukor, citrónovú šťavu a Gustin. Vzniknutú slivkovú zmes pridáme na cesto a následne zasypeme zvyšnou mrveničkou. Koláč pečieme približne 30-40 minút v rúre rozohriatej na 200 °C. Po upečení zákusok necháme vychladnúť. Nakoniec ho môžeme posypať práškovým cukrom a dozdobiť lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

