Pekári odmietajú COVID testovanie vykonávané na náklady zamestnávateľov
Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári odmietajú návrh vlády, ktorá im chce prikázať testovanie zamestnancov na vlastné náklady. V prípade pekární, ktoré patria ku kritickej infraštruktúre, by išlo o náklady aj v stovkách tisíc eur mesačne. Pekári, ktorí boli vylúčení počas prvej aj druhej vlny pandémie z akýchkoľvek COVID pomocí, tieto náklady nedokážu znášať a museli by výrobu pozastaviť alebo opäť drasticky zvýšiť svoje predajné ceny. Pohrozili, že ak návrh prejde, Slovákov môžu čakať aj prázdne pulty s pečivom. Konštatoval to v stredu výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Vláda prenáša zodpovednosť štátu na zamestnávateľov. V prípade pekárov nebola schopná ani za viac ako rok a počas úradovania dvoch ministrov pôdohospodárstva navrhnúť kompenzačné opatrenia. Teraz sa chystá zaviesť pre zamestnávateľov novú ‘testovaciu daň’. Pekári sú v ekonomickej situácii, ktorá jednoducho neumožňuje mesačne navyšovať náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odberateľmi majú uzatvorené a obchodníci ich nechcú otvárať. Vláda si musí uvedomiť, že jednoducho nemôže z týždňa na týždeň vytvárať nové náklady bez akýchkoľvek kompenzácií,“ povedal Milan Lapšanský.
Pekárne sú subjektami hospodárskej mobilizácie, keďže majú povinnosť zabezpečovať dodávky strategických potravín – chleba a pečiva obyvateľom krajiny. Na to však potrebujú kritickú masu zamestnancov. Vzhľadom na aktuálne platný COVID automat a vyjadrenia predsedu vlády, že náklady na testovanie budú musieť znášať zamestnávatelia, by museli testovať zamestnancov minimálne každý druhý deň. Pre jednu priemerne veľkú priemyselnú pekáreň to predstavuje podľa SZPCC nové náklady 3 000 eur na jediné antigénové a až 15 000 eur na jedno PCR testovanie. Mesačne by tak išlo o zhruba 200 000 eur na jednu priemyselnú pekáreň. Pri obrovskom tlaku na zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu cien všetkých vstupov od surovín, energií, obalov, služieb až po cenu práce by tak podľa zväzu nedokázali ani pokryť výrobné náklady.
„Ak vláda toto nariadenie schváli bez funkčného kompenzačného mechanizmu, podpíše sa pod prázdne pulty na chlieb a pečivo po celom Slovensku. Žiadny pekár totiž v súčasnej kritickej situácii nedokáže sanovať takto zvýšené výrobné náklady. Vyzývame preto vládu, aby zabezpečila systém testovania zamestnancov na náklady štátu alebo našla rýchly a jednoduchý spôsob kompenzácie nákladov testovania pre zamestnávateľov. Tento systém treba sfunkčniť okamžite,“ zdôraznil Milan Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Zdroj: (SITA, it;pkl)
Odporúčané články
V Košickej ZOO sa tekvice, ktoré počas posledných dní zdobili areál, stali špeciálnym darom pre niektoré zvieratá, ktoré si tak mohli užiť netradičné halloweenské pochúťky. Po skončení výzdoby sa chovatelia rozhodli tieto dekorácie zmysluplne využiť a pripravili pre zvieratá pestré menu s tekvicovým nádychom.
Pre všetkých, ktorí cestujú vlakom po Slovensku, prichádza Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s prelomovým pilotným projektom. Odteraz budú vnútroštátne cestovné lístky dostupné aj na vybraných pobočkách Slovenskej pošty.
Už druhý rok pokračuje kreatívna obnova lavičiek v historickom parku UNLP v Košiciach. Ide o príklad dobrovoľníctva, ktoré môže inšpirovať aj iné komunity či školy.