Aj so spánkom sa spája nejedna fóbia. Trpíte ňou práve vy?
Venovali sme sa už viacerým fóbiám, niektoré z nich patria medzi celkom bežné a iné sú naopak svojské či zvláštne. Príčiny a symptómy sú naozaj rôzne, no množstvo fóbií sa spája s nepríjemným zážitkom z minulosti. V tomto článku sa dočítate o samotnom strachu zo spánku, ale aj snov.
Hypnofóbia
Iracionálny strach zo zaspávania alebo spánku samotného sa nazýva hypnofóbia. Ak pred spaním pociťujete úzkosť, je pravdepodobné, že aj vy touto fóbiou trpíte. Spánok je pre život jedna z najpodstatnejších vecí, a preto hypnofóbia patrí medzi nielen nepríjemné, ale dokonca aj nebezpečné fóbie. Najdlhšie vydržal človek bez spánku 11 dní. Pre telo je to však veľmi nebezpečné. Ak teda spôsobuje hypnofóbia u vás nespavosť, treba zvážiť vyhľadanie odbornej pomoci. Častým dôvodom tejto fóbie je práve to, že sa cítite počas spánku bezmocní, a teda nemáte kontrolu nad svojim telom ani mysľou.
Oneirofóbia
S hypnofóbiou sa veľmi úzko spája aj fóbia zo snov. Ak sa bojíte snívať, možno patríte medzi ľudí, ktorí majú oneirofóbiu. Názov pochádza z gréčtiny, kde slovo oneiro znamená sen. Dôvodom tejto fóbie sú často opakujúce sa zlé sny či nočné mory. Niektorí sa môžu báť zaspávať práve kvôli strachu, že sa im znovu bude snívať niečo zlé. Nechcú opakovane zažívať rovnaký pocit. Medzi príznaky oinerofóbie patrí napríklad rýchle búšenie srdca či sťažené dýchanie.
K týmto typom fóbií môže patriť aj insomnia, čo predstavuje chorobnú nespavosť. Človek s insomniou ťažko zaspáva, často sa budí a ráno vstáva zvyčajne skoro. Medzi príčiny insomnie patrí nielen stres, ale aj psychické poruchy, ako napríklad depresie. Spánok je pre správne fungovanie tela dôležitý, a preto záleží na jeho kvalite.
(VT)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.