Reštaurácie otvoria od 3. januára, úrad už vydal vyhlášku s pokynmi
Podnikatelia môžu svoje reštaurácie definitívne otvoriť od 3. januára 2022. Úrad verejného zdravotníctva SR už vydal potrebnú vyhlášku. Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.
V režime OP
Reštaurácie môžu byť obsadené najviac do 50 percent kapacity zariadenia. Maximálna kapacita sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Zákazníci môžu jedlo alebo nápoje konzumovať len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb. Za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Prevádzkar musí zabezpečiť dvojmetrové rozostupy medzi stolmi.
Okienkový výdaj pre základ
„Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou,“ konštatovala Račková.
Zdroj: (SITA, md;su)
Odporúčané články
Slovensko vstupuje do kľúčovej etapy digitalizácie podnikateľského prostredia. Finančná správa spustila implementáciu systému e-faktúra, ktorý predstavuje najväčšiu zmenu v oblasti fakturácie od zavedenia kontrolného výkazu DPH.
Hoci väčšina Slovákov siaha po pôžičke predovšetkým v bankách a nebankových spoločnostiach, významná časť populácie stále rieši finančné rezervy aj v rodinnom kruhu. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry Ipsos pre Home Credit sa každý štvrtý dospelý Slovák obrátil so žiadosťou o pôžičku nad 500 eur na príbuzných alebo známych.
Zrušenie transakčnej dane pre živnostníkov a ďalších fyzických osôb – podnikateľov od začiatku roka 2026 znamená definitívnu bodku za jedným z najkontroverznejších fiškálnych opatrení posledného obdobia. Štát ustupuje od povinnosti, ktorá mala posilniť verejné financie, no v praxi priniesla viac administratívnej záťaže než očakávaných príjmov.