Prach a nečistoty nemajú v živote miesto. Ľudia s mysofóbiou nenávidia špinu, patríte medzi nich?
Existuje toľko fóbií, že mnoho z nich vás už ani neprekvapí. Niektoré sú však tak špecifické a špeciálne, že sa nedajú považovať za obyčajné. Iracionálny strach môže ovplyvňovať ľudské životy v mnohých smeroch. Po Vianociach sme vám priniesli článok o ľuďoch, ktorí sa boja Vianoc, vedeli ste, že taká fóbia vôbec existuje?
Mysofóbia je panický strach zo špiny. Nesúvisí iba s viditeľným neporiadkom ale dokonca aj s každou možnou čiastočkou prachu či baktériou. Korene tejto fóbie súvisia s biologickými či psychologickými faktormi ale aj prostredím, v ktorom sa človek nachádza. Mysofóbia sa niekedy nazýva aj germofóbia, čo je v preklade strach z baktérií.
Poznáte obsedanto-kompulzívnu poruchu? Vyznačuje sa obsesiami a nátlakom na myseľ. Stránka Zaujímavý Svet apeluje na to, že táto porucha spôsobuje úzkosť a nepohodu, ktorá zasahuje do bežného života. Veľa ľudí s touto poruchou premýšľa nad tým, že sú kontaminovaní a neustále potrebujú napríklad dezinfekciu. Mysofóbia patrí k jedným z najrozšírenejších typov obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jednou z najčastejších činnosti mysofobikov je upratovanie.
(VT)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.