Prokrastinujete? Máme riešenia ako sa tomu vyhnúť
Pred mnohými rokmi ľudia nevedeli, čo to slovo prokrastinácia je. V dnešnej dobe ho môžeme počuť z každej strany. Trápi aj vás?
Prokrastinácia znamená odkladanie veci alebo odsúvanie určitých úloh na neskôr. Dôležité je si uvedomiť, že nejde o lenivosť. Za chorobným odkladaním povinností sa skrývajú emócie, ktoré dokážu manipulovať naše správanie. „Prokrastinátor vie, čo chce robiť, ale nerobí to a neskôr má výčitky svedomia. Lenivý človek nechce robiť nič a je s tým spokojný. Hlavný rozdiel tkvie v negatívnych pocitoch pri odkladaní úloh. Prokrastinátor ich má a lenivý nie,“ uviedol konzultant Petr Ludwig, ktorý je autor knihy Koniec prokrastinácie.
Ako zistíte či ide o prokrastináciu?
Uveďme si príklad: Predstavte si situáciu, že máte na dnešný deň napísaný to-do list a viete, že máte určité povinnosti, ktoré by ste mali splniť. Avšak miesto toho si otvoríte Facebook alebo si zapnete film na Netflixe a nerobíte nič. V tom vás prepadne panika a stres, že máte toho veľa na práci, ale namiesto toho pozeráte film. V prvom rade sa treba upokojiť a povedať si, že je to v poriadku.
Možno si to neuvedomujete, ale počas celého týždňa pracujete naplno, viete vyťažiť z tých dní maximum, je úplne prirodzené, že toho máte dosť.
Ale existujú riešenia, ako sa prokrastinácii vyhnúť:
- Ak chcete zamávať s prokrastináciou, najdôležitejšie je začať. Keď s niečím začnete, vaše vnímanie danej úlohy sa zmení a príde vám ako menej stresujúca.
- Stanovte si časový limit. Rozhodnite sa, že na danej úlohe budete pracovať pár minút, na začiatok vám to stačí a vy budete spokojní, že ste aspoň niečo urobili.
- Verejne sa zaviažte k danej úlohe. V tomto bode ide o to, že keď máte v hlave to, že niekto vie o tom, že máte niečo urobiť, tak nechcete, aby vás videli zlyhať. Aj výskum potvrdil, že keď sa k danej úlohe verejne zaviažete, je pravdepodobné, že ju aj dokončíte.
- Počúvajte svoju intuíciu. Tá vie najlepšie, čo je pre vás dobré. Ak máte chuť ísť na prechádzku, choďte. Ak máte chuť meditovať, zameditujte si. Robte to, na čo máte chuť a potom dostanete chuť robiť aj veci, ktoré sú menej príjemné.
(AP)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.