Príbeh čokolády
Čokoláda je potravina, ktorú si najčastejšie spájame s láskou. Pri jej jedení sa cítime ako zamilovaní, dávame ju ako darček z lásky a častokrát prepadneme láske k nej samej. Možno ste ani nevedeli, že jedenie čokolády môže priaznivo vplývať na vaše zdravie. Pritom je ale dôležitá jej kvalita a tiež jej množstvo.
Prečo ju tak milujeme?
To, že sa počas konzumovania čokolády cítime ako zamilovaní, nie je obyčajná náhoda. Celý tento pocit vyplýva z toho, čo sa deje v našom tele. Čokoláda totiž obsahuje hormón fenyletylamín, ktorý sa inak nazýva aj „molekula lásky“. Tento hormón sa vylučuje v našom tele, napríklad, keď sme v blízkosti našej milovanej osoby. Častokrát sa stáva, že sa postupom času staneme na tejto láske závislí. Dávajme si preto pozor.
Sladké pre naše zdravie
Čokoláda obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré podporujú náš imunitný systém. Možno sú aj dôvodom, prečo pozitívne vplýva na reguláciu krvného tlaku a taktiež cholesterolu v krvi. Teobromín, ktorý sa v čokoláde nachádza, zase zaujal vedcov svojimi účinkami proti kašľu. Tým pravým dôvodom, prečo konzumujeme čokoládu je, že nám pomáha prekonávať stres. Pri čokoláde si ale musíme dávať pozor na alergické reakcie, napríklad na kakao a laktózu.
Akú čokoládu konzumovať?
Ako ste si iste všimli, na čokoládach sa nachádzajú rôzne percentá. Asi ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo znamenajú. Tieto percentá nám ukazujú, koľko sa v čokoláde nachádza čokoládovej sušiny. Zvyšok potom väčšinou tvorí cukor alebo iné sladidlá. Znamená to, že je vhodné jesť čokoládu, ktorá má aspoň 70 %. Čím viac percent, tým menej cukru. Dnes sa už ale dochucuje napríklad aj stéviou a trstinovým cukrom.
Vedeli ste? Počas dňa by ste mali skonzumovať od 25 g – 50 g čokolády. Má totiž vysokú kalorickú hodnotu.
Tomáš Tóth
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.