Tradičná japonská chuť u vás v kuchyni! Vyskúšajte domáce SUSHI
Najvýraznejšia asociácia s jedlom sushi je práve surová ryba. Základom jedla je octom ochutená domäkka uvarená ryža a riasa nori, ktorá ale nemusí byť prítomná pri všetkých typoch sushi. V dnešnom recepte nájdete postup na základné maki sushi.
Budete potrebovať:
200 g sushi ryža;
200 ml vody;
2 PL ryžový ocot;
1 PL cukor;
4-5 plátkov riasy nori;
Avokádo/losos/uhorka/surimi tyčinky.
Náplň vášho sushi si môžete vybrať podľa preferencie. Všetko sa dá kombinovať, ale dajte si pozor na to, aby sa vám podarilo rolku zabaliť.
Postup:
Základom sushi je ryža, ktorá sa ale varí v pomere s vodou 1:1. Ryžu dôkladne premývajte až dovtedy, dokiaľ nebude voda úplne číra. Ryžu začnite variť vo vode a priveďte do varu. Keď už voda vrie ryžu prikryte a varte na najmenšom plameni ďalších 15 minút. Potom ryžu odstavte, nechajte zakrytú stáť asi 10 minút a následne nechajte vychladnúť.
Ryžový ocot zmiešajte s cukrom a na jemnom plameni povarte dokiaľ sa cukor neroztopí. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ si môžete pripraviť pomôcky k rolovaniu sushi. Potrebujete misku s vodou na namáčanie rúk, bambusovú podložku a potravinovú fóliu, ktorú položíte na podložku. Ocot s cukrom jemne vmiešajte do vychladenej ryže.
Polovicu riasy si položte na podložku lesklou stranou dole. Na matnú stranu si naneste tenkú vrstvu ryže a do stredu dajte lososa alebo inú náplň, ktorú ste si zvolili. Valček sa snažte zavinúť pevne, aby sa vám rolka nerozpadla. Vždy predtým ako naberáte ryžu, nezabudnite si ruky namočiť.
Rolku nakrájajte na rovnako široké malé kúsky a podávajte so sójovou omáčkou a wasabi pastou. Dobrú chuť.
(VT)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.