Čo jesť a v akom pomere?
Odborníci sa zhodujú: Aby sme boli zdraví, denne by sme mali prijať až 5 porcií ovocia a zeleniny. Aké ďalšie zložky v našej strave sú dôležité a prečo?
Množstvo živín, ktoré by sme mali denne prijať, závisí aj od množstva energie, ktorú vynaložíme na prácu a spálime, prípadne nespálime, vo voľnom čase. Ľudia sa v dnešnej dobe hýbu menej, zato si radi doprajú vysoko kalorické dobroty. Až 15 % Slovákov trpí podľa štatistík obezitou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila obezitu za epidémiu 21. storočia.
Aj preto, že sa v dnešnej dobe menej hýbame, odporúča sa znižovať energetický príjem, najmä u ľudí starších ako 35 rokov. To, koľko by sme mali denne prijať bielkovín, tukov, sacharidov, minerálnych látok a vitamínov, závisí najmä od veku, ale aj od pohlavia či pracovného zaťaženia.
Bielkoviny: 55 %
Bielkoviny by mali tvoriť približne 15 % z celkového denného energetického príjmu. Z tohto množstva by sme mali optimálne prijať 55 % živočíšnych bielkovín (u deti až okolo 65 %).
Tuky: 30 %
Tuky by nemali prekročiť 30% nášho denného energetického príjmu. Z toho 1/3 by mali tvoriť tuky rastlinného pôvodu. Tieto nenasýtené tuky sú známe aj ako “zdravé” tuky. Načerpáme ich napríklad z olivového oleja, mandlí, orechov, avokáda, rýb, sóje či z rôznych semienok. Naopak, nasýtené, teda živočíšne (alebo aj “nezdravé”) tuky, sa nachádzajú v mastnom mäse, masle, syroch a vaječnom žĺtku. Ich konzumácii by sme sa mali vyhýbať. Pri nedostatku pohybu sa zvyknú usádzať na neobľúbených partiách tela.
Sacharidy: 55 %
Konzumovať by sme mali najmä zložité cukry, ktoré sa nachádzajú v ryži, pšenici, zemiakoch, fazuli či iných potravinách, ktoré obsahujú škrob. Tie v sebe zároveň skrývajú vitamíny a minerálne látky, čo sa napríklad o priemyselnom cukre nedá povedať.
Ovocie a zelenina: 5 porcií denne pre zdravie
Pre pevné zdravie by sme si mali dopriať aspoň 5 kusov zeleniny a ovocia denne, a to ideálne v pomere 3:2. Pôsobia preventívne proti nádorovým ochoreniam a zápche, znižujú hladinu cholesterolu a upravujú krvný tlak. Sušené ovocie je bohatým zdrojom vlákniny a minerálnych látok, obsahuje však aj väčšie množstvo cukru a kalórií.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.