Čo jesť a v akom pomere?
Odborníci sa zhodujú: Aby sme boli zdraví, denne by sme mali prijať až 5 porcií ovocia a zeleniny. Aké ďalšie zložky v našej strave sú dôležité a prečo?

Množstvo živín, ktoré by sme mali denne prijať, závisí aj od množstva energie, ktorú vynaložíme na prácu a spálime, prípadne nespálime, vo voľnom čase. Ľudia sa v dnešnej dobe hýbu menej, zato si radi doprajú vysoko kalorické dobroty. Až 15 % Slovákov trpí podľa štatistík obezitou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila obezitu za epidémiu 21. storočia.
Aj preto, že sa v dnešnej dobe menej hýbame, odporúča sa znižovať energetický príjem, najmä u ľudí starších ako 35 rokov. To, koľko by sme mali denne prijať bielkovín, tukov, sacharidov, minerálnych látok a vitamínov, závisí najmä od veku, ale aj od pohlavia či pracovného zaťaženia.
Bielkoviny: 55 %
Bielkoviny by mali tvoriť približne 15 % z celkového denného energetického príjmu. Z tohto množstva by sme mali optimálne prijať 55 % živočíšnych bielkovín (u deti až okolo 65 %).
Tuky: 30 %
Tuky by nemali prekročiť 30% nášho denného energetického príjmu. Z toho 1/3 by mali tvoriť tuky rastlinného pôvodu. Tieto nenasýtené tuky sú známe aj ako “zdravé” tuky. Načerpáme ich napríklad z olivového oleja, mandlí, orechov, avokáda, rýb, sóje či z rôznych semienok. Naopak, nasýtené, teda živočíšne (alebo aj “nezdravé”) tuky, sa nachádzajú v mastnom mäse, masle, syroch a vaječnom žĺtku. Ich konzumácii by sme sa mali vyhýbať. Pri nedostatku pohybu sa zvyknú usádzať na neobľúbených partiách tela.
Sacharidy: 55 %
Konzumovať by sme mali najmä zložité cukry, ktoré sa nachádzajú v ryži, pšenici, zemiakoch, fazuli či iných potravinách, ktoré obsahujú škrob. Tie v sebe zároveň skrývajú vitamíny a minerálne látky, čo sa napríklad o priemyselnom cukre nedá povedať.
Ovocie a zelenina: 5 porcií denne pre zdravie
Pre pevné zdravie by sme si mali dopriať aspoň 5 kusov zeleniny a ovocia denne, a to ideálne v pomere 3:2. Pôsobia preventívne proti nádorovým ochoreniam a zápche, znižujú hladinu cholesterolu a upravujú krvný tlak. Sušené ovocie je bohatým zdrojom vlákniny a minerálnych látok, obsahuje však aj väčšie množstvo cukru a kalórií.
Jana Karaffová
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.