Bábovka s drobným ovocím: TOTO musíte vyskúšať
Bábovka sa mnohým z nás spája s pocitom domova. Vďaka jej vôni sa vieme vrátiť do starých čias. Poďme si ju spoločne pripraviť.
Budeme potrebovať:
- 6 vajec;
- 180 g práškového cukru;
- 0,5 dl oleja;
- 250 g polohrubej múky;
- štipku soli;
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva;
- 1/2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry;
- trochu rumu;
- 120 g mrazeného drobného ovocia (maliny, ríbezle, čučoriedky);
- 1 lyžica múky.
Poleva
- 200 g práškového cukru;
- 1 lyžica citrónovej šťavy;
- 2 lyžice smotany.
Postup:
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny a obe peny spojíme. Za stáleho miešania postupne pridávame olej a preosiatu múku zmiešanú so soľou, kypriacim práškom do pečiva a citrónovou kôrou. Nakoniec pridáme rum. Drobné ovocie posypeme múkou. Jemne ho obalíme a vmiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymastenej formy a jemnou strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút. Trochu vychladenú bábovku vyklopíme na dosku, polejeme polevou a necháme stuhnúť.
Poleva:
Cukor vymiešame s citrónovou šťavou a smotanou dohladka.
Dobrú chuť!
(AP)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.