Veterinári chcú znížiť riziká potravín
Základom zdravej potraviny je zdravé zviera. Význam tohto tvrdenia si uvedomujú i slovenskí odborníci v rámci výskumu realizovaného na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, kde sa zameriavajú na infekčné choroby zvierat prenášané na ľudí prostredníctvom potravín.
Skúmanie biologických rizík v potravinách prebieha priamo na univerzite v zriadenom excelentnom pracovisku. Centrum excelentnosti pre nákazy zvierat a zoonózy vybudovala škola v spolupráci s Parazitologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) za viac ako 1,2 milióna eur z prostriedkov Európskej únie. Svoju vedeckovýskumnú činnosť zameriava na biologické riziká potravín, ktoré so sebou prinášajú mikroorganizmy. Cieľom je zabezpečiť potravinovú kvalitu a bezpečnosť prevenciou chorobnosti úžitkových zvierat. “Úlohou projektu je schopnosť izolovať choroboplodné zárodky a určiť, aké toxické látky produkujú do svojho prostredia,” spresnil rektor univerzity Emil Pilipčinec.
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini v tejto súvislosti ocenil schopnosti slovenských vedeckých pracovníkov, ako i úspechy vysokých škôl v tejto oblasti. “I preto vítame možnosť financovať práve vedu a výskum prostredníctvom eurofondov a tešíme sa z dosahovaných úspechov,” konštatoval.
Odporúčané články
Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) upozorňuje na zmeny v MHD počas vianočných aj novoročných sviatkov. Ako DPMK pripomenul na sociálnej sieti, obdobie školských prázdnin potrvá od 22. decembra 2025 do 7. januára 2026.
S prvými zmenami počasia prichádza aj prezúvanie letných pneumatík na zimné. Vodiči všetkých vozidiel sú povinní prejsť na používanie zimných pneumatík za presne stanovených podmienok. Za nedodržanie tohto predpisu hrozí motoristom mastná pokuta.
Zásah elektrinou a štvormetrový pád. Podľa zverejnených informácií pracoval muž na streche vagóna v Kysaku. Zasahovala záchranka aj vrtuľník.