23.03.17

Návrat do histórie košických pohostinstiev

Foto: Veronika Janušková

Dokážete si predstaviť atmosféru v košických pohostinstvách, krčmách, baroch či reštauráciách zhruba pred sto rokmi? Už ani nemusíte... Dana Kušnírová, Peter Anna a Viktor Luby napísali skvelú knižku o tom, ako vyzerali, čo v nich ponúkali, aké boli zvyky a tradície stolovania v rokoch 1918-1948.

Jednou zo zaujímavostí tejto knihy je, že autorka Danka sa živí v úplne inej sfére, ako je písanie. Pracuje v IT-sektore, no história bola odmalička jej obrovskou záľubou. Preto sa ju rozhodla aj vyštudovať. 

Diplomová práca

No a hádajte, o čom písala diplomovú prácu? Ak tipujete tému historických hostincov, máte pravdu. Nie len o tých, ktoré už zanikli, ale aj o tých, ktoré pretrvali až dodnes. A práve k nim má Danka najbližšie - či už je to Baránok, hotel Bankov, Hostinec či legendárna Slávia. Všetky tieto podniky si v sebe dokázali zachovať kúsok histórie a svojskej atmosféry. 

V zbierke autorky sú aj historické „podpivníky“.
V zbierke autorky sú aj historické „podpivníky“. / Foto: Veronika Janušková

Tri roky tvrdej driny  

Práca na tejto 151 stranovej knihe trvala tri roky. Ako nám autorka prezradila, často sa jej stalo, že musela oželieť stretnutia či posedenia s priateľmi alebo kolegami v  „dostaveníčkach“. Jej kroky totiž putovali z práce rovno do archívov a knižníc. Aj odtiaľto totiž čerpala informácie. Nebolo jednoduché ich získať, vyselektovať a dať dokopy, no našťastie jej pomáhal Peter Anna, ktorý Danke dodával entuziazmus vtedy, keď si už ona myslela, že to nemá zmysel. „Informácie sme čerpali z dobovej tlače, archívnych fondov, ale aj z máp a turistických sprievodcov z daného obdobia. Veľmi nám pomohol aj Archív mesta Košice či napríklad Verejná knižnica Jána Bocatia“, vysvetľuje Danka. 

Kniha plná zaujímavostí  

Publikácia je aj preto plná jedinečných historických fotografií, máp, ilustrácií a faktov. Okrem toho, ako vyzerala prohibícia tvrdého alkoholu v medzivojnovom období, sa dozviete napríklad aj to, koľko zaplatili Košičania za šálku horúcej kávy či citrónovú limonádu v roku 1924. To boli veru iné ceny! 

V knihe nájdete aj jedinečné historické fotografie, ktoré sa autorke podarilo zozbierať. foto na strane: Veronika Janušková
V knihe nájdete aj jedinečné historické fotografie, ktoré sa autorke podarilo zozbierať. / Foto: Veronika Janušková

Časovrat

História pohostinstiev je nepreskúmanou oblasťou aj v iných mestách na Slovensku, preto je kniha Košické dostaveníčka rozhodne unikátom. Vyšla v náklade tisíc kusov a na jej krste sa zišlo mnoho Košičanov, pre ktorých je táto nevšedná publikácia cestou ako sa vrátiť do minulosti a zaspomínať na posedenia vo vtedajších nóbl podnikoch. 

Keď sme sa opýtali Danky, aký bude ďalší námet na knihu, ani chvíľku neváhala. Rada by prezentovala históriu Košických pohostinstiev do roku 1918. No a taktiež ju veľmi láka história našich parkov. Nechajme sa teda prekvapiť, kedy vydá v poradí svoju druhú knižku.

Foto: Veronika Janušková

Slivková
Zdieľať článok:

Talentovaná študentka masmediálnych štúdií na UPJŠ, ktorá sa venuje v KOŠICE:DNES publicistike, športu a iným témam.

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím