Nekašlime na tradície
Kvalitná pražská šunka od kosti, trošku kyslej rybičky, dobré jabĺčka a kvalitná domáca majonéza… Toto všetko do jednej misky v správnom pomere už pred 105 rokmi namiešala stará mama Rudolfa Linku. A už vtedy sa v prvých pražských lahôdkach stal tento šalátik hitom, ktorý pretrval dodnes. Vlašský šalát prešiel obmenami, ale vytrval. Za geniálnou receptúrou stála babka.
Aj ja som mala takúto starú mamu. Pochádzala zo Slovinska a zasväcovala ma tak, ako to len ona vedela, do tajov kuchárskeho umenia už od malička. Ako malá som vedela uvariť pravú tureckú kávu v džezve, vyťahovať pravé štrúdľové cesto či natenko nakrájať pravé slané palacinky na fritate do polievky. Nikdy nezabudnem ako už pomaly 80-ročná šla kvôli jedinému receptu na jahňacinu po ružový olej až do Viedne. Všetko robila s láskou, lebo vravela, že je to najdôležitejšia ingrediencia. Moja babi…
Ťažko povedať, ako vyzerali prvé pražské lahôdky, ale viem si predstaviť, že veľa reklamy nepotrebovali. Vône určite lákali okoloidúcich ochutnať vychýrený vlašák. Tak ako napríklad lahôdkárstvo Ryba na košickej Mlynskej, ktoré je už minulosťou. Nikdy som ho neobišla, lebo vôňa čerstvo upraženého filé ma vždy vtiahla dnu. Nekašlem na tradície. Viem, že kvôli originálnemu vlašskému šalátu do Prahy nepôjdem, že si už nedám vynikajúcu štrúdľu mojej babi, ale aspoň na Mlynskú do Ryby by som sa vrátila.
Malka Sýkorová
Foto: Veronika Janušková