Som to, čo jem
Hovorí sa, že najlepšie jedlo je to, ktoré vám chutí. Večná to pravda. Určite by bolo úžasné poznať všetky chute sveta, jedlá každého kraja a dokonalé kombinácie surovín. Tento sen ale pravdepodobne ostane nesplnený.
Možno aj práve preto je dôležité, aby sme si vyberali to, čo konzumujeme. Niekedy to vyzerá, že sa ľudia v dnešnom svete zabúdajú zastaviť a vychutnávať. Premyslieť si, kam zájsť na dobrý obed alebo večeru však nikdy nebolo na škodu.
Rozhodli sme sa preto pomôcť nielen tým, ktorí sa v kulinárskom svete nevedia orientovať. Pri každej vhodnej príležitosti vám budeme prinášať „ochutnávky“, respektíve porovnania rôznych pokrmov v Košiciach.
Berte však do úvahy, že aj ja mám svoje obľúbené jedlá a chute. Navyše neraz sa mi stalo, že som dostal v jednej reštaurácii ten istý pokrm, ale pripravený úplne inak.
Nielen vizuálne, aj chuťovo. Stačí, že pracuje iný kuchár. Preto nezavrhujte podniky, v ktorých ma jedlo až tak nenadchlo. Pri vašej návšteve to môže byť iné. A vy, milé podniky, ak som vám ublížil, prepáčte. Moje slová neberte v zlom. Zoberte ich napríklad ako priestor pre zlepšenie.
Jedlo z prvej ochutnávky – o ktorej píšem na nasledujúcich dvoch stranách – je mojou srdcovkou. Kto by už nemal rád hamburgery. To neuveriteľné množstvo možností a chutí. Preto dúfam, že moje poznatky a skúsenosti budú pre vás aspoň sčasti užitočné.
Mňa zas poteší, ak si článok nájdete aj na internete (napríklad na facebookovom profile košice:dnes) a necháte mi pri ňom svoje postrehy, rady či odporúčania. Ja vám za to prezradím, že nabudúce sa môžete tešiť na porovnanie typického talianskeho pokrmu. Áno, hovorím o pizzi. Máte sa na čo tešiť.
Tomáš Tóth
Foto: Shutterstock