V čom sú hlavné výhody lyofilizovaného ovocia?
Lyofilizované ovocie sa teší rastúcej popularite. Prečo tomu tak je? Pozreli sme sa na hlavné výhody tohto spôsobu konzervácie potravín.
Ovocie podlieha rýchlej skaze
Hoci je ovocie veľmi chutné a zdravé – doslova prekypuje vitamínmi a minerálmi – má jednu zásadnú nevýhodu. Láka najrôznejších škodcov z hmyzej ríše, ale aj plesne a baktérie. Kvôli tomu sa časť plodov nedočká ani zberu, aj po nej je ale životnosť plodov len niekoľko dní či maximálne týždňov. Preto je nevyhnutné ovocie správne uskladniť, prípadne najrôznejšími metódami konzervovať.
Najmä jablká či hrušky možno dobre uchovávať v chladných a temných pivniciach – také nechýbajú v žiadnej staršej vidieckej chalupe. Ďalšie plody – čerešne, broskyne, marhule a ďalšie – zase naše babičky zavárali. Iné plody sa zase usušili a niektoré sa použili do domácich marmelád.
Lenže každá konzervácia znamená posun v chuti, konzistencii alebo poklese obsahu zdravých látok. Práve lyofilizovanie, čiže sušenie mrazom, niektoré časté nevýhody tradičných metód konzervácie eliminuje.
Takmer nekonečná trvanlivosť
Lyofilizovaním sa ovocie zbaví takmer všetkého obsahu vody. V uzavretom obale, tme a pri stálej teplote vďaka tomu mrazom sušené plody vydržia v dobrej kondícii po mnoho mesiacov, či dokonca rokov. Ani po rozbalení sa nemusíte obávať, ak budete ovocie niekoľko týždňov postupne „uzobávať“. Len sa uistite, že plody sa nedostanú do kontaktu s vlhkosťou.
Lyofilizovanie je maximálne šetrné k živinám
Pri sušení mrazom sa v ovocí zachovávajú nielen sacharidy či minerály, ale aj veľká časť vitamínov. V porovnaní s ostatnými metódami konzervácie má ovocie sušené mrazom z hľadiska obsahu živín najbližšie k ovociu čerstvému. Vďaka tomu je možné aj ovocie sušené mrazom označiť nielen za sladkosť, ale aj za zdravú pochúťku, ktorá sa môže skvele hodiť napríklad na výstup do prírody. Dodá vám energiu aj potrebné vitamíny a minerály.
Niekoľko kilogramov plodov v malom balení
A práve to je ďalšia veľká výhoda sušenia mrazom. Pretože je ovocie zbavené vody, je veľmi ľahké. Do batohu tak na cestu ľahko pribalíte v malom sáčku energiu a živiny, ktoré zodpovedajú celému sáčku čerstvých plodov – jabĺk, pomarančov a pod. – a pritom vážia len niekoľko desiatok gramov. Oproti tomu pohár so zaváraninou alebo marmeládu si na túru pravdepodobne brať nebudete a klasicky sušené ovocie zase nie je také trvanlivé. Ovocie sušené mrazom je teda ideálnou voľbou.
Široká ponuka plodov
Mrazom je možné sušiť takmer akúkoľvek potravinu – zďaleka nie len ovocie. Jediná nevýhoda je, že si ovocie mrazom nemôžete usušiť v domácich podmienkach. Ovocie sa teda lyofilizuje priemyselne a vy si ho môžete zakúpiť v kamenných alebo internetových obchodoch.
(Sponzorovaná správa)
Odporúčané články
Deň matiek v nás každoročne vyvoláva otázky toho istého typu: čím oceniť svoju mamu? Dala vám predsa to najvzácnejšie – život – tak si zaslúži prinajmenšom milú pozornosť. Môže mať podobu prostej čokolády či bonboniéry, prípadne kvetu, no možno chcete vašu mamu obdarovať niečím hodnotnejším. A verte, že možností máte skutočne neúrekom. Stačí si spomedzi nich len vybrať. Darujete vašej mame oblečenie, dovolenku či praktické doplnky do domácnosti? S našimi tipmi rozhodne trafíte do čierneho.
Lyofilizované ovocie sa teší rastúcej popularite. Prečo tomu tak je? Pozreli sme sa na hlavné výhody tohto spôsobu konzervácie potravín.
Keď sa rozbehne sezóna čučoriedok, ich pestovatelia doslova skáču od radosti. Len čo sa bobuľky začnú zapaľovať od slnečných lúčov nafialovo, schyľuje sa k dlho očakávanému zberu. A keďže z jedného kríčka v plnej rodivosti môžete za sezónu postupne obrať až niekoľko kilogramov bobuliek bohatých na vitamíny a antioxidanty, musíte vedieť, ako ich spracovať.