Ako bude vyzerať život Košičanov, ak sa Košice a Košice-okolie zafarbia do červena?

Podľa COVID automatu sa nachádzajú Košice a Košice- okolie od 6. 9. (pondelka) v takzvanom ,,stupni ostražitosti-oranžovej zóne”. Spolu s blížiacim sa chrípkovým obdobím pribúdajú dennodenne nakazení nielen chrípkou, ale takisto aj pozitívne testovaní obyvatelia na COVID-19, čo pre jednotlivé mestá a dediny znamená stupňujúce sa obmedzenia.
Sprísnenie opatrení
Ak sa okresy Košice a Košice-okolie zafarbia do červenej, bude to pre mnohé podniky znamenať zavedenie prísnejších pravidiel ako napríklad v prípade reštaurácií, zatvorenie terás pre základný režim – čiže ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, testovaní alebo po prekonaní. Pre nezaočkovaných ľudí, ktorí si budú chcieť vychutnať kávu alebo sa ísť naobedovať, to teda bude znamenať neustále testovanie sa. Poďme sa ale pozrieť na jednotlivé obmedzenia bližšie.
Červená zóna našťastie pre obyvateľov aj naďalej neznamená obmedzenie pohybu. Zmeny sa však dotknú hromadných podujatí, kde aj naďalej bude platiť povinné spísanie zoznamu účastníkov. Hromadné podujatia by teda mali vyzerať nasledovne: Kompletne zaočkovaní – bez obmedzenia, OTP – maximálne 25% kapacity, v prípade, ak nie je určená kapacita, do 150 osôb. Základný protokol – max. 10 osôb.
Ak sa v tomto roku ženíte či vydávate, mali by ste si svoj zoznam pre istotu upraviť s ohľadom na možné obmedzenia, ktoré by so sebou červené sfarbenie prinieslo. Na svadby, kary, oslavy a večierky bude totižto možné pozvať v režime plnej zaočkovanosti 50 osôb v interiéri a 80 osôb v exteriéri. Horšie na tom budú oslavy podľa protokolu OTP, kde bude možné pozvať iba 25 osôb v interiéri a 40 osôb v exteriéri.
Pre zaočkovaných športovcov budú športové súťaže naďalej bez obmedzení, v OTP režime – 75 športovcov v interiéri a 150 v exteriéri, v základnom režime však súťaže budú zakázané.
Odporúčané články

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Výstavu si možno pozrieť v skleníku botanickej záhrady, jej 16. ročník potrvá do 29. júna. Informovala o tom hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová. Motýliu šou budú môcť návštevníci vidieť v čase od 09:00 do 17:00. Tak ako po minulé roky, aj teraz ju obohatí zbierka preparovaného hmyzu, zapožičaná súkromným zberateľom a dlhoročným spolupracovníkom Michalom Zacharom, ktorá bude prístupná vo vestibule administratívnej budovy.

V pondelok 12. mája 2025 zasahovali hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ Košice-okolie pri požiari letného altánku na ulici Janka Kráľa. Plamene zachvátili drevenú konštrukciu o rozmeroch približne 4×4 metre, pričom požiar sa rýchlo rozšíril aj na strechu susedného rodinného domu a na odstavený vrak motorového vozidla.