Jesenný banánový chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina!
Lahodná vôňa pečených jabĺk v kombinácií so škoricou znie priam idylicky pre toto ročné obdobie, no nie? K tomu zopár zrelých banánov a zdravý jesenný dezert je na svete! V pohodlí domova a bez žiadnych zložitých postupov. Pozrime sa spolu ako pripraviť ten najlepší banánový chlieb s hrejivou vôňou jesene.
Ingrediencie:
Jablková zmes
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1/4 čajovej lyžičky: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 2 poháre jabĺk (očistené, nakrájané)
Banánové cesto
- 2/3 šálky hnedého cukru
- 1 celé maslo, izbovej teploty
- 2 vajcia, veľké
- 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 zrelé banány
- 1 1/2 šálky polohrubej múky (môže byť aj celozrnná)
- 1 čajová lyžička: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 1 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálky jablkovej šťavy (džús)
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 250°C.
- Jablková zmes: Dôkladne premiešame všetky ingrediencie v miske.
- Banánové cesto: Pomocou elektrického mixéra zmiešame cukor a maslo, až kým nám nevznikne hladká a krémova hmota. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a dve roztlačené banány. Dôkladne premiešame.
- Osobitne si zmiešame múku, všetky korenia, prášok do pečiva a následne vmiešame do zmesi s mokrými ingredienciami. Nakoniec pridáme jablkovú šťavu.
- Polovicu cesta vlejeme do vopred pripravenej formy na pečenie, na cesto môžeme pridať nakrájané jablká, ktoré posypeme hnedým cukrom, pre ozvláštnenie receptu. Dolejeme zvyšnú časť cesta a vrch dozdobíme buď plátkami jablka, zmesou orechov, alebo iným sezónnym ovocím, ktoré dosladíme hnedým cukrom.
- Pečieme 60 minút, pričom nezabúdame na kontrolu. Ak vrch hnedne prirýchlo, formu prikryjeme alobalom.
Dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.