Jesenný banánový chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina!
Lahodná vôňa pečených jabĺk v kombinácií so škoricou znie priam idylicky pre toto ročné obdobie, no nie? K tomu zopár zrelých banánov a zdravý jesenný dezert je na svete! V pohodlí domova a bez žiadnych zložitých postupov. Pozrime sa spolu ako pripraviť ten najlepší banánový chlieb s hrejivou vôňou jesene.
Ingrediencie:
Jablková zmes
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1/4 čajovej lyžičky: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 2 poháre jabĺk (očistené, nakrájané)
Banánové cesto
- 2/3 šálky hnedého cukru
- 1 celé maslo, izbovej teploty
- 2 vajcia, veľké
- 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 zrelé banány
- 1 1/2 šálky polohrubej múky (môže byť aj celozrnná)
- 1 čajová lyžička: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 1 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálky jablkovej šťavy (džús)

Postup:
- Rúru si predhrejeme na 250°C.
- Jablková zmes: Dôkladne premiešame všetky ingrediencie v miske.
- Banánové cesto: Pomocou elektrického mixéra zmiešame cukor a maslo, až kým nám nevznikne hladká a krémova hmota. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a dve roztlačené banány. Dôkladne premiešame.
- Osobitne si zmiešame múku, všetky korenia, prášok do pečiva a následne vmiešame do zmesi s mokrými ingredienciami. Nakoniec pridáme jablkovú šťavu.
- Polovicu cesta vlejeme do vopred pripravenej formy na pečenie, na cesto môžeme pridať nakrájané jablká, ktoré posypeme hnedým cukrom, pre ozvláštnenie receptu. Dolejeme zvyšnú časť cesta a vrch dozdobíme buď plátkami jablka, zmesou orechov, alebo iným sezónnym ovocím, ktoré dosladíme hnedým cukrom.
- Pečieme 60 minút, pričom nezabúdame na kontrolu. Ak vrch hnedne prirýchlo, formu prikryjeme alobalom.
Dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

