Kam patrí použitý kuchynský olej?

Aj napriek tomu, že triedenie odpadu nie je žiadna veda, ľudia si často mýlia, čo kam patrí. Redakcia KOŠICE: DNES sa zaujímala o to, kam patrí použitý kuchynský olej a kam ho naopak ľudia určite nemajú vylievať.
Marketingová manažérka spoločnosti KOSIT a.s. Slavomíra Brzová pre KOŠICE: DNES potvrdila, že existuje viacero možností, ako sa zbavovať nepotrebného jedlého oleja a tukov. “Tou najžiadanejšou je zber do samostatnej nádoby. Povedané zjednodušene, olej z varenia, vyprážania a fritovania necháme vychladnúť a následne ho vlejeme do plastovej nádoby, ktorú uzavrieme. Rovnako, len bez chladnutia, pristupujeme i k olejom napríklad zo šalátov, konzervovaných potravín ako ryby, sušené paradajky, syry, a pod., marinád na grilovanie ale i pevným tukom ako maslo a masť,” uviedla Brzová s tým, že pri zaplnení celej nádoby je potrebné pevne ju uzavrieť a zahodiť do zbernej nádoby určenej na zber jedlých olejov a tukov. Brzová takisto dodáva, že aj týmto spôsobom je možné šetriť prírodné zdroje.
Najhoršou možnosťou, ktorú si ľudia pri zbavovaní sa použitého oleja ľudia môžu zvoliť, je použitie výlevky. Nielen že sa týmto spôsobom zanáša odpadové potrubie, ale rovnako sa znečisťujú aj odpadové vody. Nerecyklovanie alebo nesprávny postup zbavovania sa odpadov môže mať viacero následkov. “Inými slovami, olej v potrubí robí zlobu a skôr či neskôr sa nevyhneme nákladom na opravára,” upozorňuje marketingová manažérka.
V Košiciach sa nachádza dokopy 5 zberných dvorov, kde je možné použité jedlé oleje odovzdať. Táto služba je bezplatná, no okrem prírody sa vám poďakuje aj vaša výlevka. Zber oleja do samostatnej nádoby predstavuje v neposlednom rade aj prevenciu proti haváriám kanalizačnej siete.
(VT)
Odporúčané články

Okresný súd v Prešove vydal dlho očakávaný rozsudok v spore medzi Lesopoľnohospodárskou urbárskou spoločnosťou (LPUS), zastupujúcou vyše 1200 urbárnikov a mestom Snina. Toto prvostupňové rozhodnutie pre Sninčanov znamená prvý krok k možnej revitalizácii obľúbenej rekreačnej oblasti, ktorá posledné roky chátra pod nekompetentnou správou mesta.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) oznamuje plánované odstávky elektrickej energie v Košickom kraji na týždeň od 19. do 25. mája 2025. Prerušenia distribúcie prúdu sú nevyhnutné z dôvodu plánovaných prác na zariadeniach distribučnej sústavy. Obyvatelia a podnikatelia v nižšie uvedených lokalitách by mali v daných termínoch počítať s obmedzením dodávky elektriny.