Komisia hodnotila takmer 130 slovenských výrobkov pre udelenie Značky kvality

Na výrobu potravín bolo potrebné použiť aspoň 75 percent slovenských surovín.
Komisia hodnotila takmer 130 slovenských výrobkov pre udelenie Značky kvality. Na výrobu potravín bolo potrebné použiť aspoň 75 percent slovenských surovín. Komisiu tvoril zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Pri hodnotení posudzovali chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad, či označenie výrobkov. Výrobcovia predložili komisii aj výsledky laboratórnych testov, ktoré preukazujú bezpečnosť a kvalitu produktov. Najvyššie hodnotené sú kvalitatívne vlastnosti potravinového výrobku ako napríklad ručne vyrobené alebo ak je výrobok 100 percentne slovenského pôvodu. Informoval o tom Odbor komunikácie MPRV SR v tlačovej správe.
„Teší nás vysoký záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide o vysoko kvalitnú potravinu vyrobenú u nás doma na Slovensku. Navyše producent podlieha prísnej kontrole veterinárnej správy, čo zaručuje, že ide o bezpečný výrobný proces aj finálny produkt,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).
V prípade, že komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca dostane odporúčanie na ich odstránenie. Závažným nedostatkom sa myslí napríklad zavádzajúca informácia o zložení, o pôvode surovín na výrobu produktu, či vysoký obsah umelých farbív a látok. Výsledok hodnotenia uchádzačov o Značku kvality bude známy v apríli.
Zdroj: (SITA, qq;bfe)
Odporúčané články

MČ si vďaka nim vyrába vlastnú elektrinu a očakáva, že v porovnaní s predošlým obdobiami ušetrí 30 percent nákladov. Ako samospráva informovala, už v súčasnosti využíva obnoviteľné zdroje energie na štyroch zo svojich piatich budov.

Je ňou učiteľka slovenského jazyka a mediálnej výchovy Alena Rapčan Štrompová, ktorá pôsobí na Základnej škole Ľudovíta Fullu v Košiciach.

Inovatívne vedenie, spolupráca v tíme a odvaha prekonávať tradičné prístupy k riadeniu škôl – týmito kvalitami sa vyznačujú pedagógovia z Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, ktorým bola dnes udelená Diamantová cena DofE. Udeľuje sa už piaty rok v rámci výnimočného rozvojového programu pre školy.