Muchotrávka zelená má prvú obeť
Prvú tohtoročnú otravu hubami zaznamenali koncom minulého týždňa v Košiciach. „U pacienta, ktorý bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti I. internej kliniky, bola prítomnosťou toxínu, nazývaného amanitín, v moči potvrdená otrava muchotrávkou zelenou. Pacienta, ktorý by mal absolvovať transplantácie pečene, sme transportovali do Transplantačného centra Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ uviedla pre denník košice:dnes hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.
„Zákernosť muchotrávky zelenej je v tom, že prvé príznaky otravy sa dostavia 6 až 24 hodín po konzumácii, keď je jed vstrebaný v organizme a zároveň sú ťažko zasiahnuté dôležité orgány, najmä pečeň“ dodala hovorkyňa.
Príznaky otravy a ako sa zachovať
Slinenie, napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačka, červenanie alebo suchosť slizníc, sčervenanie tváre a poruchy vedomia. Ak má niekto po konzumácii húb jeden z týchto symptómov, treba vyvolať vracanie, piť veľa tekutín, skonzumovať viac tabliet aktívneho uhlia a okamžite vyhľadať lekára, resp. zavolať sanitku.
Dušan Bodnár
Foto: nahuby.sk
Odporúčané články
Prinášame prehľad kontaktov a informácie o dostupnosti zariadení opatrovateľskej služby a zariadení pre seniorov, ktoré zriaďuje mesto, mestské časti a kraj. V prípade, ak senior potrebuje pomoc a čaká v poradovníku príliš dlho, existujú aj možnosti domácej opatrovateľskej služby či monitorovanie a signalizácia potreby pomoci.
Sviatočný stôl je srdcom Štedrého večera. Hoci sa jedálny lístok a rodinné rituály v jednotlivých domácnostiach líšia, existuje niekoľko stáročných zvykov a jedál, bez ktorých by pre mnohých Vianoce neboli Vianocami. Pýtali sme sa obyvateľov Košíc, čo nesmie chýbať na ich sviatočnom stole.