Na sčítavanie medveďov by sa mali využiť lesníci a poľovníci, hovorí poslanec Takáč
Je smutné a zahanbujúce, že šelma slovenských lesov, medveď, je predmetom politického hodnotenia hlavne zo strany ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO). Počas parlamentnej rozpravy o odvolaní šéfa envirorezortu to povedal poslanec Richard Takáč (Smer-SD). Ministra označil za nekompetentného, ktorý nezvláda svoju funkciu a je „úplne, ale totálne riadený sektorom a mimovládnymi organizáciami“.
Pri manažovaní medveďa sa podľa poslanca ohrozuje zdravie ľudí a hlavne životy. „Za vášho fungovania pripravil medveď jedného človeka o život,“ poznamenal Takáč. Ako ďalej uviedol, v roku 1928 bolo na Slovensku zhruba 35 jedincov. V roku 2014 zo sčítavania vyšlo 1 256 kusov. Na sčítavaní sa podieľali poľovníci, ktorí poznajú v lese každý strom. Sčítavanie sa robí na základe DNA trusu z 3 500 vzoriek.
Posledný zber z roku 2020 robili podľa Takáča študenti, teda ľudia, ktorí nechodia do lesa a tí vyzbierali 2 176 vzoriek a možno 30 percent z nich bude trus z iných zvierat. Poslanec tvrdil, že má informácie, že ľudia z ministerstva životného prostredia sa snažia ovplyvniť spracovávanie vzoriek tak, aby zo sčítania vzišlo 1 700 alebo 1 800 medveďov. Takáč si myslí, že by sa pri sčítaní mali namiesto študentov využiť zamestnanci Štátnych lesov SR či poľovníci, ktorí poznajú terén a každý deň chodia do lesa. „Medveď hnedý je premnožený,“ zdôraznil Takáč. Doplnil, že by sa mal stanoviť maximálny počet jedincov, ktorý by mal byť výsledkom práce odborníkov či už podľa rozlohy a lokality, lebo sú lokality, kde medveď patrí a kde nepatrí.
Zdroj: (SITA, isu;DSe)
Odporúčané články
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
Dnes bude prevažne oblačno až zamračené, s teplotami do 12 stupňov Celzia.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?