Najnákladnejšou položkou výdavkov domácnosti v SR je bývanie
Výdavky na potraviny rástli za posledných päť rokov vo všetkých krajoch na Slovensku v priemere o viac ako 12 eur mesačne na osobu. Priemerná štvorčlenná rodina žijúca v Trenčianskom kraji vynakladá na potraviny a nealkoholické nápoje viac ako 350 eur mesačne. Ide o najvyššiu sumu zo všetkých krajov. Naopak, najmenej minú domácnosti v Prešovskom kraji, približne 262 eur mesačne. Ukazujú to výpočty ekonomickej analytičky FinGo.sk Lenky Buchlákovej na základe údajov zo Štatistického úradu SR.
[ad][/ad]Najnákladnejšou položkou z celkových výdavkov slovenských domácností je bývanie, tvorí takmer štvrtinu. Na potraviny a nealkoholické nápoje dávajú Slováci 18 % zo všetkých mesačných výdavkov.
V rámci celoslovenského priemeru vynakladajú ľudia na potraviny mesačne 79 eur na osobu. Treťou najväčšou položkou je rekreácia a kultúra (9 %), najmenej stojí mesačne vzdelávanie (2 %). V rámci celkových výdavkov domácností vedie Bratislavský kraj. V priemere sú tam mesačné výdavky na osobu na úrovni 461 eur. Zarátava sa do nich okrem nákladov na bývanie, vodu, elektrinu, plyn, potraviny aj doprava či výdavky na zdravotnú starostlivosť.
[ad2][/ad2]“S nárastom cien potravín rastie aj suma, ktorú priemerný Slovák minie na zbytočnosti. Mesačne ide o približne 65 eur. Až 40 % z toho, čo nakúpime, vyhodíme, pretože podliehame impulzívnym nákupom a nakupujeme aj to, čo nám netreba. Pritom zabúdame na šetrenie a v prípade nečakaných finančných výdavkov, ako je oprava práčky či auta, nemáme vytvorenú dostatočnú rezervu. Len v potravinách minieme ročne na výrobky mimo nákupného zoznamu približne 2300 eur,“ doplnila Buchláková. Dodáva, že ide často o potraviny, ktoré ľudia nestihnú skonzumovať a zbytočne ich potom vyhodia.
(TASR)
[ad3][/ad3]
Odporúčané články
V nadchádzajúcom týždni budú v Košickom kraji prebiehať plánované odstávky elektriny v zmenšenom rozsahu. Upozorňujeme obyvateľov dotknutých lokalít, aby svoje aktivity prispôsobili dočasnému prerušeniu dodávky.
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?