Počas marca zaznamenali hygienici 917 nedostatkov pri kontrole

Počas marca 2022 zaznamenali hygienici 917 nedostatkov pri úradnej kontrole potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Celkovo vykonali viac ako 5-tisíc kontrol. Pracovníci prekontrolovali 1 500 subjektov a viac ako 2 400 prevádzok. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa na webovej stránke.
Mimo bežnej pracovnej doby hygienici vykonali 60 kontrol, pričom pri 30 kontrolách boli zistené nedostatky. Mimo pracovnej doby skontrolovali 38 právnych subjektov a 60 prevádzok, nedostatky boli zistené na 30 maloobchodných prevádzkach. Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzky, v hygiene technologického zariadení a pomôcok či v hygiene skladovania.
Pre odstránenie nedostatkov na mieste uložili blokové pokuty v celkovej výške 4 500 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas kontrol riešili uložením opatrení a sankcií. Pokuty boli vo výške takmer 120-tisíc eur. Najvyššia pokuta v mesiaci predstavovala 20-tisíc eur.
Celkovo inšpektori prekontrolovali 187-tisíc kilogramov ovocia a zeleniny, z čoho takmer 700 kilogramov nevyhovelo požiadavkám alebo všeobecnej norme. V maloobchodoch bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 630 kilogramov a vo veľkoobchodných skladoch bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 40 kilogramov. Celkovo hodnotili inšpektori 26 druhov ovocia a zeleniny. Nevyhovujúce boli banány žlté, brokolica, cesnak, čučoriedky, hrozno stolové, jahody, maliny, mandarínky, paprika, rajčiaky a uhorky. Podľa pôvodu bolo najviac nevyhovujúcich plodín zo Španielska.
Zdroj: (SITA, it;bfe)
Odporúčané články

V Košiciach štartuje tradičná Balónová fiesta. Ako informovali organizátori, Balóny v Košiciach – balon.sk a Košice Región, 28. ročník podujatia bude prebiehať do 18. mája, v areáli Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), konkrétne v okolí baseballového ihriska na Vysokoškolskej ulici.

Plánované záverečné podujatie Župné dni v Košiciach, ktoré sa malo uskutočniť v piatok 23. mája 2025 na Námestí Maratónu mieru, sa presúva na iný termín.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.