Reštaurácie a supermarkety budú povinné darovať nezávadné potraviny charite
Reštaurácie a supermarkety budú v budúcnosti povinné darovať nespotrebované nezávadné potraviny napríklad charite. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Zavedenie takéhoto kroku plánuje envirorezort v rámci Envirostratégie 2030. Jeho cieľom je zníženie množstva vyprodukovaného potravinového odpadu. Aktuálne každý obyvateľ Slovenska ročne vyhodí v priemere 100 kilogramov potravín. Tie sa však produkciou emisií nepriaznivým spôsobom podpisujú pod stav životného prostredia. MŽP SR chce preto zavádzať opatrenia, ktorými dopad nespotrebovaných potravín na životné prostredie zníži.
„MŽP SR sa konkrétnymi opatreniami snaží podporovať znižovanie vzniku potravinového odpadu, ktorý vzniká v maloobchode a u spotrebiteľa, ako aj potravinových strát v celom reťazci výroby a distribúcie potravín. Do budúcnosti bude tejto problematike venovaná v rámci nového programu predchádzania vzniku odpadu ešte väčšia pozornosť,“ uviedol envirorezort.
Na snahe minimalizovať vznik potravinového odpadu pracuje primárne Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). MŽP SR sa na niektorých opatreniach podieľa, keďže sa problematika týka oboch rezortov. Podľa rezortu je pre znižovanie množstva potravinového odpadu nevyhnutné aj zvyšovanie informovanosti obyvateľov. Envirorezort preto uskutočňuje národný projekt „Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku“. Ten je spravovaný Slovenskou agentúrou životného prostredia. Znižovaniu množstva potravinového odpadu sa rezort venuje aj v rámci Programu predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 až 2025.
Najnovšia správa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) založená na údajoch Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukázala, že ročne sa na svete vyhodí 2,5 miliardy ton potravín. Z toho 1,2 miliardy ton sa vyhodí na farmách. Ide teda o potraviny, ktoré sa nakoniec nikdy ani nedostanú k spotrebiteľovi. Potravinový odpad každoročne uvoľní do ovzdušia 10 percent všetkých svetových emisií. Tých dokonca vyprodukuje dvakrát viac ako všetky autá v krajinách Európskej únie a Spojených štátoch amerických dokopy.
Potraviny, ktoré sa nakoniec nedostanú k spotrebiteľovi, pritom spotrebujú prírodné zdroje na území s rozlohou zodpovedajúcou veľkosti Indického polostrova. Na ich vypestovanie je spotrebované také množstvo vody, ktoré by napustilo 304 miliónov olympijských plaveckých bazénov. Celkovo 58 percent svetového potravinového odpadu pochádza z bohatších krajín severnej Ameriky, Európy a Ázie.
Zdroj: (SITA, mt;mky/ d.p.)
Odporúčané články
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
Na košickej Triede SNP dnes došlo k dopravnej nehode dvoch električiek mestskej hromadnej dopravy. Podľa doterajších informácií sa zrazili v úseku na sídlisku Košice-Západ, kde do zadnej časti jednej súpravy, stojacej na červenej, narazila druhá električka.
Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) upozorňuje na výluku električiek na rýchlodráhe. Potrvá od soboty 22. novembra do nedele 30. novembra 2025. Dôvodom výluky električkovej dopravy na rýchlodráhe je servisná údržba.