Reštaurácie otvoria od 3. januára, úrad už vydal vyhlášku s pokynmi
Podnikatelia môžu svoje reštaurácie definitívne otvoriť od 3. januára 2022. Úrad verejného zdravotníctva SR už vydal potrebnú vyhlášku. Do reštaurácií sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.
V režime OP
Reštaurácie môžu byť obsadené najviac do 50 percent kapacity zariadenia. Maximálna kapacita sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Zákazníci môžu jedlo alebo nápoje konzumovať len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb. Za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Prevádzkar musí zabezpečiť dvojmetrové rozostupy medzi stolmi.
Okienkový výdaj pre základ
„Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou,“ konštatovala Račková.
Zdroj: (SITA, md;su)
Odporúčané články
Slovensko by sa malo viac spoliehať na vlastné rybné hospodárstvo a domácu produkciu rýb. Apeloval na to prezident Peter Pellegrini počas slávnostného výlovu na Boheľovských rybníkoch, ktorý symbolicky otvára predvianočné obdobie. Podľa hlavy štátu je slovenská spotreba sladkovodných rýb dlhodobo na veľmi nízkej úrovni. V priemere len okolo jedného kilogramu na obyvateľa ročne, pričom bez vianočných sviatkov by bola ešte nižšia.
Príčinou nehody vlaku pri Jablonove nad Turňou (okres Rožňava) je nerešpektovanie signalizácie pred tunelom rušňovodičom vlaku, ktorý prešiel na červenú. O záveroch vyšetrovateľov ministerstva dopravy informoval minister dopravy Jozef Ráž na tlačovej besede. Záverečná správa vyšetrovacieho orgánu rezortu obsahuje aj odporúčané opatrenia na predchádzanie podobným nehodám.
Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) v gastrosektore neprinieslo očakávaný efekt. Ceny v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, naopak, pokračovali v raste a dokonca prekonali tempo celkovej inflácie. Analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) upozorňujú, že zníženie DPH, ktoré malo spotrebiteľom priniesť lacnejšie jedlo, sa do konečných cien vôbec nepremietlo.


