ŠKOLSTVO: Mliečny program v školách podporujú viaceré slovenské spoločnosti
Bratislava/Rím/Paríž/Brusel/Ottawa 23. septembra (TASR) – Cieľom Svetového dňa mlieka v školách je upozorniť na svetovej úrovni aj na Slovensku na pozitíva distribúcie mlieka a výrobkov z neho školákom. Mliečny program v školách propagujú niektorí výrobcovia mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku na svojich webových stránkach. Svetový deň mlieka v školách, pripadajúci na poslednú stredu v septembri, zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). V roku 2014 Svetový deň mlieka v školách pripadá na 24. septembra. Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila metodický pokyn pre uchádzačov o poskytnutie príspevku na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v slovenských predškolských zariadeniach a pre žiakov vo vzdelávacích inštitúciách z finančných zdrojov Európskej únie (EÚ) a národných zdrojov na školský rok 2014-2015 v auguste tohto roku. Program distribúcie mlieka v školách súvisí so všeobecným cieľom EÚ vytvoriť zdravšiu a fyzicky zdatnejšiu Európu. Cieľom EÚ je podnietiť deti k väčšej spotrebe mliečnych výrobkov, popri mlieku jogurtov a syrov, čo im napomôže osvojiť si lepšie stravovacie návyky. Pre TASR to potvrdila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike. Do podujatí, pripravovaných na poslednú septembrovú stredu, sa môžu zapojiť všetci, ktorí môžu kompetentne vykonať v danej problematike konkrétne kroky – politici, učitelia a predstavitelia školských zariadení, pracovníci zdravotníctva a sociálnej práce, mliekarenského priemyslu a pôdohospodárstva, ale aj členovia rodín. Európska komisia (EK) 31. januára tohto roku zverejnila návrh na zlúčenie dvoch programov zameraných na podporu zdravšieho stravovania detí v školách. Ide o program na podporu konzumácie mlieka a ovocia, pripomenula Ludviková. Keďže konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov, ale aj ovocia a zeleniny má klesajúcu tendenciu medzi deťmi, EK chce týmto programom prispieť k riešeniu nevhodného stravovania detí a podporovať boj proti obezite. Motto EK znie: “Stravujte sa zdravo, cíťte sa dobre”. Cieľom je aj touto cestou zvýšiť povedomie i slovenských detí o zdravých stravovacích návykoch. Účasť v programe je pre členské štáty Európskej únie (EÚ) dobrovoľná a môžu si vybrať, ktoré výrobky chcú distribuovať. V rozpočte na rok 2014 je na projekt vyčlenených 197 miliónov eur, z toho 122 miliónov na ovocie a zeleninu a 75 miliónov eur na mlieko. Do programu “mlieko v školách” sa zapojili všetky členské štáty EÚ a napríklad v rokoch 2011-2012 išlo na tento program na Slovensku podľa informácií únie 573.000 eur. Vlády viacerých krajín zaviedli program mlieka v školách po druhej svetovej vojne. V tom čase išlo o to, aby sa podporila výživa obyvateľstva, zlepšila výchova v tejto oblasti a v neposlednom rade, aby sa rozvíjal priemysel súvisiaci s výrobou mlieka a mliečnych výrobkov. Najmä európske krajiny nasledovali príklad Francúzska, v ktorom “pohár mlieka v škole” presadil Pierre Mendes France v roku 1954, teda pred 60 rokmi. V roku 1976 sa na európskej úrovni reglementom zaviedla distribúcia mlieka v školách z výživových, pedagogických a ekonomických dôvodov. Poskytovanie mlieka žiakom sa od roku 1976 podporovalo subvenciami vtedajšej Európy a každého jej členského štátu. Vlastný európsky program distribúcie mlieka s názvom “Mlieko v školách” sa zaviedol v roku 1994. Avšak už na začiatku školského roku 1999 EK znížila subvencie o 50 percent a zrušila ich v roku 2001. Od roku 2007 sa program mliečnych desiat začal opäť reformovať. S cieľom podporiť konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov v školských zariadeniach spustila EK októbri 2008 informačnú kampaň na podporu programu distribúcie mlieka v školských ustanovizniach. Školský mliečny program únie sa zameriava nielen na pitie mlieka, ale aj na konzumáciu jogurtov, syrov a ďalších mliečnych výrobkov. Lekári a špecialisti na výživu zdôrazňujú, že mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere. Výskumný ústav mliekarenský v Žiline na svojej stránke zdôraznil, že mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretneme po narodení a sprevádza nás celý život. Je jednou zo základných potravín pre všetky vekové skupiny populácie z pohľadu nezastupiteľného významu biologickej hodnoty mlieka pri zabezpečení správnej výživy obyvateľstva. Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. Zdroje: www.fao.org, www.produits-laitiers.com, www.senat.fr, www.plaisirslaitiers.ca, www.milk.org, www.iplc.fr, www.laitecole.ca, www.producteurslaitiers.ca, www.worldschoolmilkday.co.uk, www.idfdairynutrition.org, http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-94_sk.htm, www.skolskymliecnyprogram.sk, www.apa.sk, http://ec.europa.eu/agriculture/drinkitup/school_milk_in_my_country_sk.htm, www.mlieko.sk, www.vumza.sk, www.euromilk.org, www.tami.sk, www.humenskamliekaren.sk, www.zahorackysyrhavran.sk roi
Odporúčané články
Okrúhle číslo pol milióna vybavených cestujúcich sa na letisku Košice v roku 2023 podarilo dosiahnuť koncom septembra. Vlani to bolo 25. augusta a v tomto roku sa to podarilo ešte o niečo skôr, už 14. augusta. Košické letisko tak potvrdzuje kontinuálny trend výrazného nárastu dopytu po leteckej preprave. Za prvých sedem mesiacov roka vybavilo o 13 % cestujúcich viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Júl 2025 bol najsilnejším mesiacom v histórii letiska s vyše 132-tisíc vybavenými cestujúcimi.
Dopravný podnik mesta Košice od štvrtka 27. novembra 2025 obnoví štandardnú prevádzku autobusových liniek na Rastislavovej ulici.
Výber vianočného darčeka pre muža by mal v sebe spájať funkčnosť, technológiu alebo praktické využitie v rámci voľnočasových aktivít. Či už ide o darček pre partnera, otca alebo syna, vhodná voľba spája kvalitu spracovania a súčasné trendy.