Vráti sa obľúbený tatarák späť do reštaurácií?
BRATISLAVA – Tatársky biftek by sa mohol vrátiť na jedálne lístky slovenských reštaurácií. Ako uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR) Marek Harbuľák, pripravuje sa novela vyhlášky, ktorá od roku 2007 predaj tepelne neupraveného mäsa zakázala.
Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok poslal ZHR návrh novely a hotelieri ju v súčasnosti posudzujú. Podľa Harbuľáka je predčasné hovoriť o finálnych podmienkach, za akých sa bude môcť tatarák ponúkať v zariadeniach spoločného stravovania.
Hľadali riešenie
V polovici decembra sa na podnet ZHR konalo stretnutie zástupcov zväzu, pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy tatárského bifteku v stravovacích prevádzkach. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania,“ informoval Harbuľák.
Čo s „krvavými“ steakmi?
Vyhláška z roku 2007 zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa či iných potravín. „Odborníci vedia, že sa to týka nielen obľúbeného tataráku, za ktorý sa v petícii postavilo tisíce ľudí, ale aj prípravy „krvavých“ steakov, či spôsobu prípravy jedál pri nižších teplotách zvaným sous-vide. V kuchyniach hotelov, penziónov či v reštauráciách i jedálňach je veľkým problémom i používanie čerstvých, nie sušených vajec pri príprave tiramisu,“ vysvetlil Harbuľák.
ZHR pozitívne vníma vyjadrenie hlavného hygienika, že je ochota hľadať riešenia aj pri ďalších problematických jedlách či pokrmoch. „Je viacero podnetov od našich členov, ktoré by sme po vyriešení problému ‚tatarák‘ chceli spoločne s odborníkmi z hygieny a štátnej veterinárnej a potravinovej správy riešiť,“ dodal zväz.
Zodpovednosť na prevádzkovateľovi
Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri upozornil, že v surovom mäse zvierat sa nachádzajú baktérie i parazity, ktoré môžu byť zdrojom nákaz. Ide napríklad o teniózu (nakazenie pásomnicou), trichinelózu (nákaza svalovcom), bakteriálne infekcie – salmonelózu, listeriózu či nákazu E.coli. Harbuľák pripustil, že aj napriek zvýšeným kontrolám a celkovému zvýšeniu bezpečnosti a hygieny potravín, isté riziko – najmä pre deti, tehotné ženy či ľudí s oslabenou imunitou – existuje a zodpovednosť zostáva vždy na prevádzkovateľovi takéhoto zariadenia.
„Na druhej strane, niektoré ustanovenia vo vyhláške sú neaktuálne a ich urýchlená zmena môže reštauráciám na Slovensku pomôcť v silnej konkurencii. Tatársky biftek je žiadaná pochúťka nielen domácich klientov,“ uzavrel Harbuľák.
(SITA)
Ilustračné foto: shutterstock
Odporúčané články
Toto sú najdôležitejšie informácie, ktoré vám prinášame za uplynulý týždeň v Košiciach. Od dvoch nehôd mestskej hromadnej dopravy po protest proti progresivizmu. Náš súhrn vám ponúka prehľad kľúčových momentov, ktoré sa udiali za uplynulých sedem dní v metropole východu.
V Košiciach sa v ako prvom slovenskom meste uskutočnil prieskum duševného zdravia v základných školách (ZŠ). Ako mesto informovalo, jeho výsledky sú priaznivé, väčšina žiakov sa v škole cíti príjemne, bezpečne a má pozitívne vzťahy so spolužiakmi aj učiteľmi.
Podľa Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) rastie počet neodborne vyučovaných hodín fyziky a informatiky, pričom v rámci Slovenska sú problémy aj s technickou, etickou výchovou a občianskou náukou. IVP uvádza, že pri každom z týchto predmetov viac ako 30 percent hodín odučí nekvalifikovaný učiteľ. Zaujímalo nás, ako sú na tom s počtom kvalifikovaných učiteľov základné a stredné školy v Košiciach. Otázky sme adresovali učiteľom ZŠ a SŠ, Magistrátu mesta Košice aj Košickému samosprávnemu kraju.