V Baltických rybách boli nájdené mŕtve larvy škrkaviek. RYBA Košice vydala stanovisko
Podľa info.sk Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku na svojej stránke . Ide o slede nakladané v octe s označením „Baltické ryby“ od výrobcu RYBA Košice. Vo vzorke odobratej v obchodnej sieti Tauris Cassovia v Bardejove bol zistený v svalovine nález 3 mŕtvych lariev škrkaviek Anisakis simplex. Výrobok bol stiahnutý z trhu.
Spoločnosť RYBA Košice k tejto skutočnosti vydala na svojej stránke stanovisko:
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky minulý týždeň na svojej stránke upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku, ktorý bohužiaľ pochádzal z našej produkcie. Ide o slede nakladané v octe s označením Baltické ryby. Radi by sme uviedli tento problém na pravú mieru.

V prvom rade nás, ako dlhoročného výrobcu, mrzí táto situácia a ospravedlňujeme sa, že k nej došlo. Produkt Baltické ryby je vyrábaný zo suroviny “Sleď celý”. Je to čiastočne pitvaná ryba, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry. Práve preto, že obsahuje tieto vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný – preto ho máme v portfóliu. Surovinu nakupujeme z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi – certifikátom o zdravotnom stave.

Ku danej situácii sa pre info.sk vyjadril írsky dodávateľ: “Žiaľ, parazity sú prirodzeným a obvyklým výskytom vo voľne žijúcich rybách. Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja. My sa zaručujeme, že všetky sleďové výrobky spracované u nás, sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20°C a -30°C až po dobu 30 hodín. Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia. “
Za nás ako spracovávateľa tejto suroviny môžeme konštatovať, že výskyt parazitov je neodkontrolovateľný. Robíme všetko, aby sme nakupovali surovinu, ktorá parazity neobsahuje, a pokiaľ tam nejaké budú, prvovýrobca deklaruje, že nie sú zdraviu škodlivé nakoľko je surovina opracovaná podľa platnej legislatívy. Aj keď sa problém s parazitmi vyskytuje ojedinele, nevieme ho na 100% vylúčiť, preto uvažujeme, že takto spracovanú surovinu vylúčime z nášho portfólia. Odporúčame zákazníkom, ktorí obľubujú marinované ryby uprednostniť inú úpravu ako sú filety, rezy alebo zavináče.zobraziť náhľad.
(info.sk)
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
V Košiciach sa v ako prvom slovenskom meste uskutočnil prieskum duševného zdravia v základných školách (ZŠ). Ako mesto informovalo, jeho výsledky sú priaznivé, väčšina žiakov sa v škole cíti príjemne, bezpečne a má pozitívne vzťahy so spolužiakmi aj učiteľmi.
Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Majo Porvažník a kandidát na primátora Košíc Martin Mudrák dnes spoločne oznámili spustenie crowdfundingovej kampane na Donio na podporu ich spoločného projektu „Žeby dobre bolo“. Ide o prvú komplexnú a profesionálnu víziu, ktorej cieľom je zmeniť Východné Slovensko a Košice z prežívajúceho regiónu na miesto európskeho významu.
Učinili tak na mimoriadnom rokovaní v piatok popoludní. Na základe schválenej dohody zaniknú všetky doterajšie vzájomné sporné i nesporné nároky medzi samosprávou a spoločnosťou, ktoré sa týkajú užívania priľahlého areálu pri Národnom olympijskom centre plaveckých športov (NOCKE, predtým Mestská krytá plaváreň Košice).