V Baltických rybách boli nájdené mŕtve larvy škrkaviek. RYBA Košice vydala stanovisko
Podľa info.sk Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku na svojej stránke . Ide o slede nakladané v octe s označením „Baltické ryby“ od výrobcu RYBA Košice. Vo vzorke odobratej v obchodnej sieti Tauris Cassovia v Bardejove bol zistený v svalovine nález 3 mŕtvych lariev škrkaviek Anisakis simplex. Výrobok bol stiahnutý z trhu.
Spoločnosť RYBA Košice k tejto skutočnosti vydala na svojej stránke stanovisko:
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky minulý týždeň na svojej stránke upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku, ktorý bohužiaľ pochádzal z našej produkcie. Ide o slede nakladané v octe s označením Baltické ryby. Radi by sme uviedli tento problém na pravú mieru.

V prvom rade nás, ako dlhoročného výrobcu, mrzí táto situácia a ospravedlňujeme sa, že k nej došlo. Produkt Baltické ryby je vyrábaný zo suroviny “Sleď celý”. Je to čiastočne pitvaná ryba, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry. Práve preto, že obsahuje tieto vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný – preto ho máme v portfóliu. Surovinu nakupujeme z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi – certifikátom o zdravotnom stave.

Ku danej situácii sa pre info.sk vyjadril írsky dodávateľ: “Žiaľ, parazity sú prirodzeným a obvyklým výskytom vo voľne žijúcich rybách. Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja. My sa zaručujeme, že všetky sleďové výrobky spracované u nás, sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20°C a -30°C až po dobu 30 hodín. Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia. “
Za nás ako spracovávateľa tejto suroviny môžeme konštatovať, že výskyt parazitov je neodkontrolovateľný. Robíme všetko, aby sme nakupovali surovinu, ktorá parazity neobsahuje, a pokiaľ tam nejaké budú, prvovýrobca deklaruje, že nie sú zdraviu škodlivé nakoľko je surovina opracovaná podľa platnej legislatívy. Aj keď sa problém s parazitmi vyskytuje ojedinele, nevieme ho na 100% vylúčiť, preto uvažujeme, že takto spracovanú surovinu vylúčime z nášho portfólia. Odporúčame zákazníkom, ktorí obľubujú marinované ryby uprednostniť inú úpravu ako sú filety, rezy alebo zavináče.zobraziť náhľad.
(info.sk)
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o adresnej energopomoci, vláda v stredu 3. decembra schválila. Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré tento návrh pripravilo, uvádza, že cieľom návrhu nariadenia je nielen ustanoviť sumy adresnej energopomoci, ale upraviť všetky potrebné aspekty pre jej úspešné poskytovanie.
Vianočné trhy na Hlavnej ulici sú opäť tu a s nimi aj vôňa škorice, vína a pečených dobrôt. Kým atmosféra láka ľudí do ulíc, mnohých zaujíma predovšetkým to, ako sa tento rok zmenili ceny. Pozreli sme sa preto priamo do stánkov a pripravili aktuálny prehľad toho, v akých cenách sa pohybujú najobľúbenejšie vianočné pochúťky a nápoje.
Zásah elektrinou a štvormetrový pád. Podľa zverejnených informácií pracoval muž na streche vagóna v Kysaku. Zasahovala záchranka aj vrtuľník.