V jedálňach budú variť podľa receptov detí
Zdravý životný štýl je pointou spolupráce oddelenia školstva na košickom magistráte a mestských základných škôl a školských jedální. Od začiatku februára spúšťajú projekt, ktorý umožňuje žiakom tvoriť svoj obedový jedálny lístok.
Malí stravníci môžu dopĺňať receptúry školských jedální o zeleninové, bezmäsité a zemiakové pokrmy. Nápady na zdravé jedlá budú zbierať vedúce školských jedální. Ich vhodnosť potom ešte musí posúdiť Ministerstvo školstva. „Teší ma, že pri propagácii športu zapojíme naše deti aj do zaujímavého projektu, ktorý prispeje k zdravým stravovacím návykom, čo považujem za veľmi dôležité,“ povedal primátor Richard Raši. Ďalšia fáza projektu počíta s tým, že žiakom sa hravou formou priblíži téma zdravej výživy a zdravého životného štýlu.
Menej tuku, viac bielkovín
Nové normy, ktoré projekt zavedie v školských jedálňach, budú dbať na to, aby jedlá mali znížený obsah tuku, soli, menej jednoduchých cukrov, viac vlákniny, vitamínu C aj rastlinných bielkovín.
Žiaci, ktorí sa do projektu zapoja, môžu získať aj zaujímavé ocenenie. „Tí, ktorých najvhodnejšia a najlepšia receptúra bude zaradená do aktualizovaných noriem, budú odmenení na metodickom dni pri príležitosti Svetového dňa výživy (16. október),“ dodala Mária Kavečanská, vedúca oddelenia školstva košického magistrátu.
Vytvorili stravovaciu komisiu
V školských jedálňach sa pripravujú jedlá podľa prísnych kritérií určených ministerstvom školstva. Počas týždňa sú pre žiakov pripravené dve hlavné mäsité jedlá, dve múčne a zeleninové jedlá a jeden obed so zníženou dávkou mäsa. Dôraz sa kladie na zdravú stravu.
Nedávno však magistrát riešil problém so sťažnosťami žiakov na školské obedy v jedálni pri ZŠ Bernolákova. Stravujú sa tu aj deti z cirkevnej ZŠ sv. Cyrila a Metoda. Žiakom a rodičom sa napríklad nepáčilo to, že kvôli žiakom z cirkevnej školy varili každý piatok bezmäsité jedlá.
„Ak sa v školskej jedálni zavedie nové zdravé jedlo, je jasné, že to deťom nie hneď na prvýkrát chutí,“ povedal predseda rady školy Peter Krbaťa.
„Riaditeľke školskej jedálne bolo aj zo strany odboru školstva navrhnuté vytvoriť stravovaciu komisiu, aby sa o probléme rozprávalo a k spokojnosti školy vždy doriešilo,“ informovala L. Šnajdárová. Podľa predsedu rady školy tvoria stravovaciu komisiu traja rodičia. Tí môžu kedykoľvek prísť na obed do školskej jedálne a posúdia, či jedlo je chutné, zdravé a dobre pripravené. To, ktorý deň sa varia obedy bez mäsa, už nie je pravidlom v piatky, napríklad zajtra budú mať žiaci na obed dukátové buchtičky.
Foto: TASR
Odporúčané články
V sobotu 6. apríla sa na Slovensku uskutočnia šieste priame voľby prezidenta od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Voliči môžu voliť vo volebných miestnostiach od 7:00 do 22:00 hod. Zaujíma vás, na akých miestach môžete voliť v Košiciach?
V obci Čaňa vypukol veľký požiar. Udialo sa tak 30. apríla okolo 15:00 hod., keď v jednom z drevených provizórnych príbytkov začalo horieť. Požiar sa rozšíril aj na ďalšie provizórne príbytky, ktoré boli buď čiastočne alebo kompletne zničené. Požiar sa rozšíril aj do areálu zberných surovín a začal tam horieť odpad, poškodené boli aj železné kontajnery. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Lenka Ivanová.
Na Letisku Košice už začali novú letnú dovolenkovú sezónu. Počas nej môžu cestujúci z východného Slovenska využívať vyše 900 charterových letov pre cestovné kancelárie do 17 prímorských destinácií v 11 krajinách. Letisková spoločnosť v piatok (26. 4.) informovala, že tohtoročnými novinkami sú albánska Tirana, turecký Izmir, grécky ostrov Zakyntos a prístavné mesto Patras, ako aj Podgorica v Čiernej Hore a po dlhšom čase sa vracia do ponuky aj španielska Palma de Mallorca.