Zimný festival jedla
Otvorenie piateho ročníka Zimného festivalu jedla sa uskutočnilo v piatok v reštaurácii Baránok. Hostia si vychutnali špeciality šéfkuchára, ktoré na tanieri pripomínali umelecké dielo.
Cieľom Zimného festivalu jedla je osloviť všetkých gurmánov na Slovensku. Návštevníci môžu ochutnávať rozmanité pokrmy od 13. januára až do 15. februára. V Košiciach budú mesiac ponúkať špeciality v reštauráciách Baránok, Camelot, Carpano či v Hostinci.
Tradičné jedlá v novom štýle
Šéfkuchári si pre gurmánov v reštauráciách pripravili 3-chodové menu aj s nealkoholickým nápojom či vínom. „Mali za úlohu ponúknuť ingrediencie zo svojho regiónu, aby sme podporili slovenské produkty,“ prezradil nám riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Otváraciu večeru však šéfkuchár Michael Thiry obohatil o štyri chody naviac. Talentovaný kuchár sa inšpiroval severskou kuchyňou. Jedlá z jeho jedálnička sa odvíjajú od aktuálnej sezóny: „Nemôžem variť, ak niečo aktuálne nerastie. Používam suroviny len v najlepšej kvalite a čerstvosť je preto základom.“
Nápadité jedlo, ktoré ponúkol, obsahovalo aj klasické sloven ské jedlá ako pirohy, bryndza či prívarok. „Všetko som sa snažil odľahčiť a dať tomu inú tvár, aby sa to hodilo do 21. storočia,“ opísal Thiry. Odrazom jeho tvorby bol trebárs aj vyprážaný žĺtok so šošovicou.
Harmónia v nátierke
Kuchári si v jednotlivých reštauráciách pre labužníkov pripravili prestížne menu, ktoré bežne nevaria, a za výhodnejšie ceny. Na webovej stránke si vyberú reštauráciu a zarezervujú čas. „V reštaurácii ich už čakajú, vedia presne, čo si dajú a správajú sa k nim ako ku kráľom,“ priblížil riaditeľ festivalu.
Hosťovi Ivanovi Priesolovi, ktorý si rád vychutnáva jedlo, učarovalo v menu niekoľko kombinácií: „Šmirkas, tradičná slovenská bryndzová nátierka, obohatená o chute pomaranča. Nesmierne dobre harmonizujúca. Je to niečo, za čo by sme sa nemuseli hanbiť kdekoľvek vo svete. A takisto dezert, špeciálne s makovým čipsom, ktorý bol zložený zo zmrzliny, sliviek a makového čipsu.“
Oľga Točiková
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
S príchodom jari Košice rozkvitli vďaka nádherným výsadbám narcisov, hyacintov, tulipánov a ďalších kvetín, ktoré do mestskej zelene pridala Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ). Za posledných päť rokov mestská zeleň vysadila takmer 1,2 milióna kvetov, z toho takmer 16 000 trvaliek, 300 000 letničiek a viac ako 810 000 cibuľovín.
Slovenská hokejová reprezentácia absolvuje v najbližších dňoch prvé dva prípravné duely pred májovými majstrovstvami sveta v Česku. Zverenci kanadského trénera Craiga Ramsayho sa predstavia v Humennom a preveria ich Švajčiari. V Humennom sa slovenská mužská reprezentácia predstaví premiérovo v histórii a obe stretnutia sú už istý čas vypredané.
Mestskí poslanci v Košiciach nevyhoveli primátorovi Jaroslavovi Polačekovi a uznesenia o doplatení podielových daní mestským častiam nestiahli. Krajská prokuratúra v Košiciach pred niekoľkými dňami skonštatovala, že primátor Polaček neporušil zákon, keď mestským častiam nedoplatil časť podielových daní za rok 2023 vo výške približne 1,4 milióna eur. Polaček v reakcii na toto rozhodnutie avizoval zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, v rámci ktorého chcel poslancov požiadať o stiahnutie uznesenia, ktorým ho k doplateniu zvyšných prostriedkov zaviazali.