Zabudnuté ovocie
Vyzerá ako jablko, surové ho však málokto má rád. Napriek tomu má tento podivný plod všakovaké využitie v kuchyni. Jeho aróma premení obyčajnú marmeládu na výbornú pochúťku a nakladanej kapuste dodá vynikajúcu chuť.
Dula ma žlté plody hruškovitého alebo guľovitého tvaru a sú chlpaté. Rastie na nízkom strome zvanom dula podlhovastá.
Kvitne veľkými bielymi či ružovými kvetmi. Listy pokrývajú zo spodnej strany chĺpky. Toto ovocie dozrieva práve teraz, s príchodom prvých mrazov. Aj v čase zrelosti má tvrdé, veľmi sucho až drsne chutnajúce plody. Majú však výraznú arómu.
Dobré pre zdravie
Semená dule obsahujú slizové látky, ktoré sa pridávajú do kloktadiel a rôznych liečiv. Okrem slizu obsahujú aj pektín, rôzne kyseliny, cukry, triesloviny, vitamín B a C. Nechýbajú v nich ani minerálne látky draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Už v dávnej minulosti sa plody dule využívali v ľudovom liečiteľstve. Používali sa v čajoch proti bolesti hrdla a žalúdočným ťažkostiam.
Pôvodne toto ovocie pochádza z oblasti strednej Ázie. Bolo symbolom zdravia, lásky a plodnosti. Využívalo sa v kozmetike a liečiteľstve – hlavne na ošetrovanie preležanín a proti hnačke a krvácaniu. Z dule sa robievalo i víno a mušt.
[ad][/ad]Ako ich využiť?
Dnes sa plody krájajú na lupienky a sušia. Zo sušených alebo varených plodov si môžete pripraviť kompóty, želé, rôsoly a marmelády. Jesenným jedlám dodávajú jedinečnú chuť a vôňu. Z vykvasenej šťavy sa vyrába vynikajúci dulový likér. V Srbsku z nej pália pálenku. Mnoho ľudí pridáva dule namiesto jabĺk do súdka pri nakladaní kapusty. Keď kapusta vykvasí, ovocie zo súdka má vynikajúcu chuť.
Dule odpudzujú hmyz, preto ju môžete odložiť do špajze, pivnice alebo na verandu. Neznášajú ju tiež šatové mole, preto si ich naše babičky dávali aj do skrine. Svojou jedinečnou vôňou zútulnia celú miestnosť jedinečnou sviežou vôňou.
Vyskúšajte zopár jednoduchých receptov
Syr
Dulová pasta zvaná „dulový syr“ bola kedysi obľúbenou pochúťkou. Jeho výroba je veľmi jednoduchá – rozvarené zrelé dule zmiešajte s cukrom a kyselinou citrónovou. Na dochutenie sa používa kandizované ovocie alebo orechy. Dulová marmeláda je veľmi rozšírená v Španielsku.
Rôsol
Ešte jednoduchšia je výroba dulového rôsolu. Na jednu dulu použite jedno jablko a pol hrnčeka cukru. Ovocie ošúpte a rozvarte, prelisujte a varte kým z neho vznikne rôsol. Zaujímavú chuť rôsolu dodá badián.
Kompót
Potrebujeme 5 plodov dule, kúsok celej škorice, 6 klinčekov, kúsok celého vanilkového struku, polovica lyžičky kyseliny citrónovej, 800 ml vody (aby ovocie bolo zakryté) 12 lyžíc kryštálového cukru. Z dúl odstránime papierovou utierkou chĺpky, ošúpeme, prekrojíme na štvrtinky, odstránime jadro a pokrájame na menšie kúsky. Dávame ich hneď do vody s pridaním octu, lebo rýchlo hnednú. Do vody dáme cukor, škoricu, klinčeky, vanilku a kyselinu citrónovú, uvedieme do varu. Pridáme pokrájané duly a varíme, kým zmäknú. Podávame dobre vychladené, napr. k pečenému mäsu alebo k divine. Ak chceme kompót zavárať, do 700 ml fľaše dáme na dno 2 klinčeky, štipku škorice a štipku kyseliny citrónovej, naukladáme pokrájané neošúpané dule a zasypeme 4 lyžicami kryštálového cukru. Zalejeme studenou vodou, zaviečkujeme a sterilizujem 25 minút pri 90 °C.