#2 Var ako Pán Ryba – nechaj sa zlákať chuťou mora
Ryby sú obrovskou posilou pre naše zdravie. Obsahujú množstvo výživových látok a sú cennou zložkou potravy. V našom jedálničku by preto určite nemali chýbať. Treska, tuniak či morský vlk – aj týmito pochúťkami môžete poštekliť svoje chuťové poháriky v jedinej rybárskej bašte v Košiciach – v reštaurácii Pán Ryba na Mlynskej ulici.
Špeciality z rýb si však môžete pripraviť aj doma. Prinášame vám recept na chutnú tresku.
Podstatná súčasť jedálnička
Ryby sú neuveriteľným zdrojom výživných látok potrebných pre náš organizmus. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré zabezpečujú správne fungovanie nášho srdca a chránia náš kardiovaskulárny systém. Sú vhodné takisto aj pre deti, pretože podporujú vývin kostí. Ich esenciálne látky znižujú hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak. Obsahujú vitamín D a jód, ktorý podporuje činnosť mozgu a odďaľuje starnutie. Okrem toho obsahujú bielkoviny, vápnik a selén. Odborníci preto odporúčajú ich konzumáciu minimálne dvakrát za týždeň.
Obľúbená po celom svete
Jednou z rýb, ktorú by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička, je treska. Najčastejšie sa loví v severných vodách Atlantického oceánu od Špicbergov k západnému pobrežiu Veľkej Británie a pozdĺž brehov Grónska a Severnej Ameriky. Pre jej chutné a jemné mäso je obľúbená snáď v každom kúte sveta.
Treska je bohatá na bielkoviny, vitamín A, D a tiež na minerály, jód a selén. Jedna porcia vám dokonca dodá odporúčaný celodenný príjem omega-3 mastných kyselín. Mäso z tresky je takisto dôležitým zdrojom jódu, ktorý je potrebný na normálne fungovanie štítnej žľazy. Je bohaté na aminokyselinu tryptofan, čo je základná látka pre tvorbu serotonínu, teda hormónu, ktorý sa nachádza v mozgu. Zodpovedný je za dobrú náladu, optimistické myslenie, dáva nám pocit nasýtenia.

Pustite sa s treskou do chudnutia
Ryby sú celkovo skvelým zdrojom kvalitných bielkovín. V mäse z tresky nájdeme aj vitamíny skupiny B, ktoré sú veľmi dôležité pre náš metabolizmus. Jednou z výhod jej konzumácie je aj to, že na 100 g má iba 82 kcal. Nielenže pomáha pri chudnutí, ale slúži aj na rast svalovej hmoty. Treska má nízky obsah tuku, približne 0,5 až 1 g na 100 g mäsa. Preto je vhodná pri redukcii hmotnosti. Nájdeme v nej aj horčík, vápnik či železo.
Briti si ju doprajú vo veľkom
Treska patrí k najchutnejším morským rybám na svete. Jej najväčšími konzumentmi sú Briti. Ročne si doprajú až neuveriteľných 136 miliónov porcií. Jej priaznivé účinky na naše zdravie boli známe už pred mnohými stáročiami.
Treska sa do nášho jedálnička dostala koncom 15. storočia. V súčasnosti sa ročne vo svete uloví takmer 100 miliónov ton týchto rýb. V minulosti ju naši predkovia nekonzumovali čerstvú, ale aj sušenú. Mäso tak bolo možné odložiť na obdobie drsných zím, kedy nebolo možné ryby loviť. Spracovávali ju často na paštétu a natierali si ju na chlieb.

Prečo by sme mali konzumovať ryby?
- podporujú náš imunitný systém
- pomáhajú znižovať krvný tlak
- pozitívne vplývajú na nervovú sústavu
- podporujú rast kostí
- znižujú hladinu cukru v krvi
- znižujú prejavy depresie
- podporujú rast vlasov a nechtov
- pôsobia ako prevencia proti zubnému kazu
- podporujú činnosť štítnej žľazy
- zabezpečujú správne fungovanie nášho
- srdca a chránia náš kardiovaskulárny systém
Treska obyčajná
Vyskytuje sa prevažne v severných vodách Atlantického oceána. Patrí medzi najzdravšie a najrozšírenejšie druhy týchto rýb. Jej mäso je tuhšie a sladšie. V obchodoch ju dostanete vcelku, no častejšie ako mrazené filé. Takisto ju môžete kúpiť ako sušenú alebo údenú.
Treska tmavá
Jej sfarbenie je tmavé až čierne s výrazne bielou bočnou čiarou. Dorastá do dĺžky 110 cm a hmotnosti 15 kg. Najčastejšie sa z nej pripravujú rybacie fašírky.
Treska žltkavá
Mnohí ju poznajú pod názvom svetlý morský losos. Má striebristé sfarbenie s nádychom do žlta. Vyskytuje sa najmä na západnom pobreží Európy. Jej mäso je biele a bez svalových kôstok ako u ostatných druhov tresiek.
Treska škvrnitá
Nepresahuje dĺžku 60 cm a váhu dva kilogramy. Mäso z tejto tresky je najchutnejšie pečené.
Grilovaná treska na hrášku s pancettou a zemiakmi
Suroviny ryba 1 porcia:
– treska filet150 g
– olivový olej sansa2 – 3 cl
– soľ, korenie
Suroviny na prílohu 1 porcia:
– uvarené zemiakové štvrte200 g
– pancetta15 g
– olivový olej sansa2 – 3 cl
– hrášok mrazený20 g
– maslo20 g
– mäta1 g
– citrónová šťava1 cl
– vývar100 ml
– petržlenová vňať 1 g
– soľ, korenie

Príprava ryby:
Tresku osolíme, okoreníme a grilujeme na oleji z obidvoch strán 3 – 5 minút.
Príprava prílohy:
Do rozpálenej panvice dáme olej, pridáme uvarené zemiakové štvrte, pancettu nakrájanú na pásiky a opražíme 2 – 3 minúty. Potom podlejeme vývarom, pridáme hrášok, nasekanú mätu, citrónovú šťavu. Povaríme 2 – 3 minúty. Na konci pridáme maslo a petržlenovú vňať.
Konzum môžeš vyhrať dnes na facebooku KOŠICE:DNES


