3 tipy na recepty z karfiolu
Máte radi vyprážaný karfiol? Kto by nemal, ale klasický je veľmi mastný a jeho príprava je zdĺhavá. Vyskúšajte si tento recept. Určite vás milo prekvapí.
Vyprážaný karfiol inak
Potrebujeme:
Na 4 porcie:
- 2 malé karfioly
- 2 zemiaky
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g strúhaného syra
- lyžičku dijonskej horčice
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
- 4 lyžice mlieka
- 100 g strúhanky
- olej
Postup: Základ cestíčka tvoria zemiaky a eidamský syr. Očistený karfiol rozdeľte na ružičky a povarte v osolenej vode tak, aby nezmäkol úplne. Zemiaky nastrúhajte najemno a vytlačte z nich väčšinu tekutiny. Pridajte vajíčko na spevnenie, pre lepšiu chuť a farbu nasekanú petržlenovú vňať. Vzniknuté cestíčko ochuťte cesnakom a horčicou. Zahustite strúhankou, a ak by to bolo potrebné, pridajte ešte trochu mlieka. Obaľovanie karfiolu pôjde najlepšie iba rukami. Jednotlivé ružičky obalené v zemiakovej zmesi klaďte na papier na pečenie. Pokvapkajte trochou oleja a pečte do zlatova. Karfiol z rúry bude chrumkavý aj bez použitia veľkého množstva oleja na smaženie. Podávame so zemiakovou kašou. Kto môže, pridá si aj tatársku omáčku.
[ad][/ad]Karfiolová polievka
Potrebujeme:
- 1 menší karfiol
- 2 zemiaky
- 25 g masla
- 1 pór (iba bielu časť)
- 1 liter zeleninového vývaru
- štipku nastrúhaného muškátového orieška
- 200 ml sladkej smotany
- soľ
- čierne korenie
Postup: Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Na masle krátko opečieme kolieska póru, zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme kúsky karfiolu a zemiaky, osolíme a okoreníme. Všetku zeleninu uvaríme do polomäkka, asi tak desať minút. Potom vyberieme niekoľko ružičiek karfiolu a zvyšok rozmixujeme dohladka. Pridáme muškátový oriešok a zalejeme smotanou. Osolíme, okoreníme a nakoniec vrátime ružičky karfiolu do polievky. Ak by bola polievka riedka, môžeme pridať haluštičky. Cestíčko pripravíme zmiešaním celého vajíčka s múkou. Lyžičkou hádžeme malé kúsky cesta do vriacej polievky.
[ad2][/ad2]Karfiol v jogurtovej marináde
Potrebujeme:
- 1 karfiol
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 a 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu (môže byť aj obyčajný biely)
- šťava a kôra z 1 limetky (môže byť aj citrón)
- čili
- rascu
- cesnak
- karí
- soľ
- čierne korenie
Postup: Poznámka: Karfiol pečený v rúre je vo finále tvrdší. Tak to má byť. Ak chcete mať karfiol po upečení mäkký, cca 10 minút ho treba predvárať. Predhrejeme rúru na pečenie na 200 °C. Plech alebo formu zľahka vymažeme rastlinným olejem. Karfiol umyjeme a zbavíme hrubších hlúbikov. V stredne veľkej miske zmiešame jogurt, kôru a šťavu z limetky, čili, rascu, cesnak, karí, soľ a čierne korenie. Karfiol preložíme do misy a štetcom alebo rukami ho potierame zo všetkých strán jogurtovou marinádou. Takto „namaľovaný“ karfiol položíme na pripravený plech a pečieme 30 – 40 minút, až je povrch suchý a pekne do zlatista opečený. Z marinády sa stane kôrka na povrchu karfiolu. Po vybratí z rúry ho necháme aspoň 10 minút odpočívať. Servírujeme nakrájaný na výrezy (ako koláč) a podávame najlepšie so zeleninovým šalátom.
Tip: Ak vám zostala marináda, uložte ju v uzavretej nádobe do chladničky. Vydrží tri dni a môžete ju použiť na mäso, ryby alebo zeleninu.
[ad3][/ad3]