7 tipov na zdravé maškrty pre najmenších ku Dňu detí
Deň detí sa blíži, tak prečo im nedopriať nejakú tú sladkosť navyše. Väčšina z nich však obsahuje veľa cukru, farbív či iných škodlivých látok, ktoré nie sú vhodné pre zdravý vývoj vašej ratolesti. Doprajte im maškrty, ale tentokrát to skúste zdravšie. Tu je zopár tipov na zdravé maškrtenie.
1. Supermanov džús
Väčšina detí veľmi neobľubuje zeleninu. Alternatívou pre ne by mohlo byť zeleninové smoothie, ktoré môžeme zmixovať z mrkvy, špenátu alebo inej zeleniny. Ak do zeleninových štiav pridáte banán, ananás alebo jabĺčko, budú chutiť sladšie. Je to dobrý trik najmä pre deti, ktoré neradi konzumujú zeleninu. Pomenujte smoothie nejakým originálnym názvom, napríklad „supermanov super džús“ a máte vyhraté.
2. Domáce nanuky
Alternatívou ku nanukom z obchodu môžu byť aj podomácky vyrobené mrazené maškrty. Nešetrite kreativitou a pripravte si formičky. Nanuk si môžete vyrobiť z obľúbeného ovocia, poprípade pridajte smotanu. Vyskúšajte jahodovo-smotanový nanuk. Jahody očistíme a zmixujeme. Do šľahačkovej smotany pridáme práškový cukor a miešame spolu s jahodami, pokiaľ sa nevytvorí tuhá zmes. Tú vložíme do formičiek, zapichneme paličku a dáme zamraziť aspoň na päť hodín.
3. Čučoriedkové muffiny
Muffiny môžu mať aj zdravšiu alternatívu, len treba vybrať vhodné suroviny. Rúru predhrejeme na 180°C. Do väčšej misky nasypeme 250 g pohánkovej múky a dve lyžičky prášku do pečiva. Pridáme nastrúhané jablko, zmiešame s dvoma vajciami a rozpusteným maslom. Ešte lyžička vanilkovej esencie a opatrne pridávajte čučuriedky. Zmes nalejte do veselých muffinových košíčkov, ktoré okamžite zaujmú detské oko. Na vrch môžeme pridať zopár lentiliek.
4. Chrumkavé chipsy
Chipsy sú plné tuku, soli a ďalších škodlivých látok. Pripravte vašim deťom zdravší a lacnejší variant. Zemiaky nakrájame na tenké plátky, buď ručne alebo s pomocou špeciálneho strúhadla. Rozložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pokvapkajte trochou olivového oleja. Predhrejte rúru na 200°C a zemiakové plátky upečte do zlatista. Nezabudnite ich pravidelne kontrolovať a párkrát obrátiť. Po upečení jemne posoľte a domáce chipsy môžete podávať.
5. Ryžový puding
Puding je u detí obľúbený najmä vďaka jeho konzistencii a sladkej chuti. Namiesto práškového skúste tentokrát puding z ryže. Ako na to? Vložte asi 100 g ryže (najlepšie celozrnej) do väčšej panvice a zalejte ju mandľovým mliekom. Pridajte lyžičku vanilkovej esencie a štavu z pomaranča. Priveďte k varu a potom pri miernej teplote varte 30 minút. Uvarte pár kúskov manga vo vode, pokiaľ nezvynikne pyré. Uvarenú ryžu odstavte a zmiešajte s pyré. Puding môžete ozdobiť kúskami manga či mandľami.
6. Sušené ovocie
Každé dieťa s radosťou siahne po chutnom a sladkom čerstvom ovocí. Alternatívou je aj nesladené sušené ovocie, najlepšie pripravené doma. Môže byť v podobe banánu, jablka, broskyne či ananásu. Sušený ananás má veľa vitamímu C, broskyne zas vysoký obsah karoténov a banány obsahujú látky, ktoré pomáhajú odstraňovať tráviace ťažkosti. Ovocie môžete vysušit bud zdĺhavejším procesom na radiátore alebo sušičkou na ovocie.
7. Kokosové pusinky
Z týchto pusiniek sa budú oblizovať poza uši nielen deti. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Vyšľahajte bielky, pridajte trstinový cukor (alebo stéviu) a strúhaný kokos. Z hmoty vytvorte hrudky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. Sušte ich v rúre na nízkej teplote, kým nebudú na dotyk suché. Bielky sú navyše bohaté na proteíny, preto maškrtením pusiniek zaistíte vášmu dieťaťu kvalitné živiny. Monika Kacejová Foto: shutterstock