Advent sa blíži a s ním aj čas na tradičné jedlá!
Mesiac do Vianoc, čas na zimné zvyky. Práve to platí pre sviatok Kataríny, ktorý slávime 25. novembra. Veď aj známa pranostika hovorí: Katarína na blate, Vianoce na ľade.
Podľa ľudových tradícií to bol deň poslednej ľudovej veselice pred adventným pôstom. Aj preto boli katarínske zábavy povestné svojou bujarosťou, ktorú si užívali hlavne dámy. Tie si napríklad mohli samy vyberať, kto bude na zábave hrať a s kým tam budú tancovať.
Aj Katka Kvietková si vybrala, s kým svoje meniny oslávi – so synčekom Miškom a dedkom Emilom. Pripravila im zdravý obed z tradičných surovín. Oni sa jej na oplátku odvďačili prekvapením – jej obľúbenou katarínskou dobrotou z detstva. Inšpirujte sa.
KAPUSTOVÉ PAGÁČIKY
Keď bola Katka ešte malá, babka jej na meniny vždy pripravila kapustové pagáčiky. Teraz, keď už babky niet, podujal sa Katku potešiť dedko Emil a na pomoc si vzal aj malého Miška.
Postup prípravy:
Kapustu posekáme, osolíme a necháme postáť 15 minút. V hrnci zohrejeme olej a pridáme kapustu. Dusíme, kým nie je kapusta mäkká. Na záver pridáme cukor a korenie. Necháme vychladnúť.
Zemiaky uvaríme v mierne osolenej vode a popučíme. K zemiakom pridáme smotanu, olej a vymiešame na hladkú kašu. Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Ku kaši pridáme múku a vykysnuté droždie. Vypracujeme cesto a pridáme udusenú kapustu. Ešte raz poriadne premiesime. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút.
Keď cesto poriadne vykysne, rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1,5 – 2 cm a vykrajujeme malou formičkou pagáčiky. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme opäť asi 15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme hrubou soľou. Môžeme pridať aj rôzne semienka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút dozlatista.
Suroviny na prípravu:
– 1 malá hlávka kapusty (asi 250 g po udusení)
– 1 PL hnedého cukru
– 5 PL oleja
– soľ, korenie
Na cesto:
– 650 g celozrnej múky
– 300 g varených zemiakov
– 200 ml kyslej smotany
– 100 ml oleja
Na kvások:
– kocka droždia
– 1 KL cukru
– 200 ml mlieka
– žĺtok na potieranie
Vedeli ste?
Kapusta patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Podľa výskumov stačí zjesť jednu porciu kapusty týždenne, aby sa znížilo riziko rakovinových ochorení. Kapusta však chráni aj pred ochoreniami srdca, tráviacimi problémami či sivým zákalom. Navyše má málo kalórií.
Viac tradičných receptov nájdete na webe: zdravepotravinydnes.sk
Foto: Shutterstock