Ako sa stať kráľom vianočnej párty
Čas Vianoc sa blíži a mnohí z vás organizujú večierky plné dobrého jedla a pitia. V Gastropotulke sme sa tentokrát netúlali po podnikoch, namiesto toho sme si pripravili pokrm, ktorý očarí všetkých vašich blízkych. Prečítajte si, ako sa pripravuje kráľ všetkých párty.
Tentokrát si uvaríme jedlo, ktoré pozostáva z troch samostatných pokrmov. Spoločne ale tvorí celok, na ktorý nezabudne žiaden váš hosť.
Vianoce netradične V tomto období by ste na stoloch čakali pravdepodobne kapra, rezne a, samozrejme, zemiakový šalát. Skúste svojich hostí prekvapiť a pripravte im trochu netradičné menu. Bravčové, šalát a domáci chlieb bude vrcholom každej zábavy a vy zistíte, ako sa môžete jednoducho stať hrdinom večierku.
Domáci pita chlieb
Chlebové placky z kysnutého cesta slúžia ako skvelý doplnok k jedlu. Aj keď sa s nimi stretnete napríklad v Turecku a Grécku, s istotou potešia aj vašich blízkych.
Potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky,
- olej,
- jedno balenie droždia,
- cukor,
- soľ,
- mlieko
Postup: Pre urýchlenie prác stačí, ak vložíte všetky suroviny do misky a premiešate. Potom základ cesta premiestnime na pomúčenú dosku a miešame ,kým cesto nie je elastické. Ak sa tak stalo, necháme ho vykysnúť. Z neho potom tvarujeme placky a opekáme na rozpálenej panvici z oboch strán.
Domáci coleslaw
Šalát, ktorý je momentálne „IN“ takmer na celom svete, si pripravíte úplne jednoducho za pár minút. A garantujem vám, že hostia nebudú veriť vlastným chuťovým pohárikom.
Potrebujeme:
- bielu kapustu,
- kyslé uhorky,
- stonkový zeler,
- majonézu,
- citrónovú šťavu,
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup: Zeleninu stačí nakrájať na čo najmenšie, rovnomerné kúsky. Ak sa ponáhľate, môžu byť aj väčšie. Potom ju premiešame s majonézou. Tú si môžete pripraviť aj domácu, stačí ak do zmesi žĺtkov a horčice pomaly vmiešavate olej, kým vznikne hustá emulzia. Na záver šalát dochutíte citrónom a korením.
Trhané bravčové
Alebo inak známe ako „pulled pork“, je dnes bežnou súčasťou jedálneho lístka v košických podnikoch. Nečudo, veď kto by odolal lahodnej chuti pomaly pečeného bravčového. Postup je pritom úplne jednoduchý.
Potrebujeme:
- bravčové pliecko s kosťou,
- 3 ks cibule,
- 0,7 l cidru,
- francúzsku horčicu,
- soľ,
- mletú sladkú papriku,
- mleté čierne korenie,
- hnedý cukor,
- rímsky kmín,
- cesnak
Postup: Na úvod si pripravíme suchú zmes korenín, do ktorej pridáme popučený cesnak podľa chuti. Nebojte sa pridať aj iné koreniny podľa vlastného výberu a na záver pridajte cukor. Medzitým si pripravte mäso, do ktorého vmasírujte horčicu. Posypte zmesou korenín a pokračujte v masírovaní. Nahrubo nakrájanú cibuľu vložíme do pekáča, položíme na ňu pliecko a podlejeme ciderom. Pečieme pri teplote 140 stupňov približne päť hodín, alebo kým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti. Bravčové potom pomocou vidličiek rozdelíme na vlákna a na záver polejeme šťavou, ktorá vznikla pri pečení.
Záver
Všetky tri pokrmy tvoria na záver jeden celok. Skvelé prepojenie chutí z vás zaručene spraví kráľa vianočných večierkov.
[podcast slug=”gastropotulky-mikulasska-nadielka”][/podcast]Foto: shutterstock