Ako sa stravuje Dominika Kid Kovácsová?
Pri pohľade na ňu sa vám nechce veriť, že ešte pred dva a pol rokmi vyzerala celkom inak, že mohla mať v minulosti problémy s váhou alebo nebodaj komplexy z toho, ako vyzerá a že vyskúšala hádam všetky diéty sveta (a svätosväte tvrdí, že žiadna nefunguje!).
Najväčšie škody na sebe vraj napáchame vtedy, keď si naložíme poriadne dávky „kardia“ a prestaneme jesť. „Tým sa spomalí metabolizmus a telo začne produkovať stresový hormón, ktorý mu nedovolí schudnúť“, vraví Dominika. Upozorňuje, že úprava stravy tvorí až 80 % úspechu. Zdravé stravovanie si však treba udržať dlhodobo, neplatí, že spolu so schudnutím sa máme vrátiť k pôvodnému pečenému mäsu, knedli a kapuste. „Určite nie, dobehne nás totiž dobre známy jojo efekt a kilogramy budú onedlho naspäť.“ Biele pečivo teda zameňte za celozrnné a konzumujte najmä zeleninu, kvalitné mäso, ryby, ovocie a zdravé tuky. Cukor a sladkosti – tak na tie radšej zabudnite, alebo si ich doprajte len ozaj príležitostne!
Nebojte sa najesť aj večer
Ale na tanier si naložte skôr bielkoviny, dopoludnia si zas telo lepšie poradí so sacharidmi a práve prvá polovica dňa je vhodnejšia i na konzumáciu ovocia. A ešte čosi – čím prirodzenejšie potraviny budete jesť, tým bude vaše telo zdravšie a výkonnejšie. Dajte si teda pozor aj na to, či už boli (a koľkokrát) ingrediencie, z ktorých varíte, predtým upravované.
Tomi mával kedysi na raňajky keksíky a mlieko
V rodine Kovácsovcov sa zdravo stravuje už aj hlava rodiny, majster sveta a majster Európy v boxe, Tomi Kid Kovács, aj keď ešte prednedávnom si na raňajky dával pohár mlieka a k nemu päť sladkých keksíkov. Za každou zmenou muža však treba hľadať ženu a ani v tomto prípade to nebolo inak – Dominika svojmu manželovi varí racionálne a výživne a Tomi už pol roka nejedáva žiadne sladkosti, okrem tých zdravých.
Prehrešok povolený
Režim, aký má Dominika bežne cvičiacim ženám neodporúča. Je to drina a pár dní pred súťažou ide naozaj na doraz, avšak veľmi dobre vie, čo si môže dovoliť. „Po súťaži si doprajem malý prehrešok, aj vám radím šesť dní dodržiavať svoje predsavzatia a ten jeden, siedmy, môžete trošku poľaviť. Vždy vravievam, že z jedného jedla sa nedá pribrať rovnako, ako sa z jedného jedla nedá schudnúť.“
Dominikin recept na zdravú makovú tortu
Potrebujeme:
- 300 g pomletého maku
- 100 g masla
- 4 bio vajcia
- 120 g medu
- 100 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 200 g višní bez kôstok
- 50 g višňového džemu (v ideálnom prípade bez cukru)
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- štipku soli
Postup:
Oddelíme vaječné bielky od žĺtkov a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej nádobe zmiešame mak, kypriaci prášok, med, maslo, ktoré sme nechali po roztopení vychladnúť, vaječné žĺtky a jogurt. Po premiešaní hmoty do nej ešte zľahka pridáme sneh z bielkov. Zmes vylejeme do okrúhlej tortovej formy (priemer 22 cm) a pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút na 170 °C. Keď je korpus torty hotový, necháme ho dôkladne vychladnúť. Prerežeme ho na polovicu, dolnú časť potrieme višňovým džemom. Naň naukladáme vykôstkované višne, tie potrieme vyšľahanou šľahačkou a prikryjeme hornou časťou korpusu. Vrch torty potrieme opäť džemom a celú tortu zvyšnou šľahačkou. Na ozdobenie môžeme tortu posypať mletým makom a pred podávaním ho necháme poriadne vychladnúť v chladničke.
Pavla Kubeldová
Foto: Katarína Kincelová, EVITA magazín