Deň žien: Recepty krásne ako kvety
Vraví sa, že žena je nežnejšia ako kvet, ale tvrdšia ako kameň. My vám dnes ukážeme, ako si pripraviť (nielen) ku sviatku všetkých žien chutné dobroty – jednu slanú a jednu sladkú, ktoré sú zároveň krásne ako kvety. Inšpirovali sme sa receptami rodiny Kvietkovcov.
Zapečené cibuľové kvety
Ingrediencie:
- 6 ks cibule
- soľ
- 50 g nastrúhaného tvrdého syra
- petržlenová vňať
- maslo na potretie
Plnka:
- 2 PL masla
- 120 g šampiňónov
- 2 ks paradajok
- soľ
- mleté čierne korenie
- 100 g šunky
- petržlenová vňať
- strúhanka
Postup prípravy:
Cibuľu rozkrojíme na 6 častí. Neprekrojíme ju však úplne, od spodnej časti zastavíme rez asi 0,5 cm. Cibule necháme krátko spariť v horúcej vode. Na masle speníme jednu cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny, olúpané a nadrobno pokrájané paradajky, posolíme, pokoreníme a krátko podusíme. Vychladnutú zmes premiešame s pokrájanou šunkou a petržlenovou vňaťou a podľa potreby zahustíme strúhankou. Zmesou naplníme cibule, vložíme do maslom potretej zapekacej misy, trocha podlejeme a za občasného podlievania pečieme v stredne predhriatej rúre asi 20 minút. Potom cibule posypeme strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou a krátko zapečieme. Podávame so zemiakovou kašou.
Sladké ruže
Ingrediencie:
- 400 g lístkového cesta
- 4 ks červené jablká
- kryštálový cukor
- mletá škorica
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
Jablká nakrájame na 2 mm plátky. Prevaríme ich vo vode asi 1 minútu, aby boli ohybné. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko, nakrájame na 5 cm pásiky. Každý pásik posypeme cukrom a škoricou. Poukladáme plátky jabĺk tak, aby prečnievali cez horný okraj. Spodný okraj preložíme na jablká a jednoducho zatočíme. Ružičky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C 30 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom.