Hriešne dobré a zdravé hranolky
Hranolky nemusia byť vždy nezdravým nepriateľom. Stačí vedieť, ako si ich správne pripraviť. Jeden malý zemiak obsahuje asi 130 kalórii, viac draslíka než banán a pokryjete si ním 18 % svojho denného príjmu vitamínu C.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 4 PL olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- strúhaný parmezán
Postup: Plech pokryte papierom na pečenie a potrite miernou vrstvou olivového oleja. Zemiaky nakrájajte na hranolčeky, vložte do misy. Pridajte zvyšný olivový olej, posypte soľou a čiernym korením, premiešajte. Preložte na plech a pečte v rúre na 220 °C približne 12 minút. Následne zemiaky otočte, posypte parmezánom a pečte ďalších 10 až 12 minút domäkka a dozlatista. Tajná prísada – parmezán – dodá hranolkám nezameniteľnú chuť. Taktiež vďaka nemu bude pochúťka mierne slaná aj bez toho, aby ste do nej pridávali soľ.
[ad][/ad]Náš tip: Vyskúšajte o čosi netypickejšiu verziu hranoliek zo sladkých zemiakov – batátov. Pred pečením ich však nešúpte. V šupke sa totiž nachádza najväčšie množstvo živín.
Pripravte si rôzne varianty fit hranoliek!
Chilli: Miesto čierneho korenia a parmezánu použite 1/2 PL mletej štipľavej papriky a 1/2 PL sladkej papriky. Upečte a podávajte s mexickými chilli fazuľkami.
Cesnakové: Surové zemiaky posypte drveným sušeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Upečte.
Sladké: Namiesto klasických použite sladké zemiaky – batáty, z korenín siahnite po 1/4 PL škorici. Batáty sa pečú o čosi dlhšie. Po 20 až 30 minútach ich otočte na druhú stranu a pokračujte v pečení do zhnednutia.
Batáty nie sú len sladšie, ale aj zdravšie. Obsahujú množstvo vitamínov A, B, C a E, vysoký obsah vlákniny, draslíka aj železa. Vitamíny posilňujú imunitný systém. Vláknina prečisťuje črevá, draslík pomáha pri vysokom krvnom tlaku a železo bojuje proti chudokrvnosti.
[ad2][/ad2]