Kačky a husi sme nakŕmili, teraz je rad na nás
Sezóna husacích a kačacích hodov je v plnom prúde. V piatich košických podnikoch sme chutnali najlákavejšie pokrmy, ktoré sa nachádzali v ponuke. Prečítajte si, ktorý zaujal najviac.
V niektorých prevádzkach sme ochutnali viac pokrmov z oboch druhov mäsa. Hodnotili sme celkový dojem z jedla, ale aj kreativitu kuchárov.
HOTEL ROKOKO
Zlatý kačací burger
Našu prvú návštevu sprevádzalo veľké očakávanie. Výber jedla bol jednoduchý – objednali sme si najluxusnejšie jedlo celej ochutnávky v podobe kačacieho hamburgeru. Spracovanie mletých kačacích pŕs je ojedinelé a ako sme zistili, aj zbytočné. Mäso nedržalo nakoniec tvar. Chuťovo bol pokrm správny, problémom bolo, že netvoril celok. Husacia pečeň na vrchu so zlatom mala byť akousi čerešničkou. Cieľ ale nesplnila – jedlo sa len tvárilo luxusne. Čedarová omáčka chutila super, nie však na tomto tanieri.
Cena: 19,90 eur
Hodnotenie: 6,5/10
HOTEL BANKOV
Kačacie prsia so slivkami
Hotel v nádhernom prostredí lesa poteší azda každého z nás. V ponuke sa, bohužiaľ, nenachádzali pokrmy z husi. A tak sme sa rozhodli ochutnať jemnú kačaciu nátierku, ktorá naštartovala náš apetít. Hlavný chod prekvapil krásnym spracovaním – na stole pristáli krásne ružové kačacie prsia. Sušené slivky nemusím, tu ale výborne dopĺňali chuť mäsa. V kuchyni premýšľali, čo dajú na tanier a jedlo tak malo hlavu aj pätu. Na pokrme sa pravdepodobne dala pokaziť iba dĺžka tepelnej úpravy. Tú zvládli a ja sa preto teším na ďalšiu návštevu.
Cena: 11,80 eur
Hodnotenie: 8/10
PENZIÓN BARCA
Kačacie prsia s červenou kapustou
Naše chute sa zmenili a práve preto sme si zvolili tento domáci variant. Prsia neboli ružové, o to viac ma prekvapila ich jemnosť. Najlepšia ale bola kapusta, krásne ochutená ako od babky. Lokše a knedle už také dobré neboli. Klamal by som, ak by som povedal, že chutili zle. Ak túžite po domácej kačke a nemáte čas si ju pripraviť, určite odporúčam návštevu tejto prevádzky. Zlepšiť by sa ale mohla obsluha, ktorá pôsobila dosť chladne.
Cena: 11,50
Hodnotenie: 7/10
VILLA REGIA
Kačacie prsia na skaramelizovanej červenej cibuľke
Podnik, ktorý nás prekvapil hlavne svojou kreativitou. Domácu atmosféru doplnil skvelý výber jedál a my sme neostali iba pri jednom. Na úvod najlepšia kombinácia v podaní lokší s husacou pečeňou a bryndzou. Aj keď nie je máj, bryndza pokrm posunula na úplne inú úroveň a postarala sa o skutočný zážitok. Hlavný chod bol tiež spracovaný na jednotku. Červená cibuľa dodala jedlu pikantnosť v tom najlepšom zmysle slova. Krásne jemné mäso sa rozpadalo na jazyku, a preto podnik musí obsadiť prvú priečku a miesto v mojom srdci.
Cena: 14,50 eur
Hodnotenie: 10/10
SLAMENÝ DOM
Kačací steak na pomarančovej redukcii
Za jedlom sme sa vybrali aj mimo nášho mesta, aj keď len na skok – do Malej Idy. V príjemnom prostredí a s milou obsluhou sme konečne ochutnali v predjedle foie gras, inak povedané tučnú husaciu pečeň. Terina sa podobala viac na paštétu, ale chutila famózne. Pokrmy boli naservírované štýlovo a elegantne, osobne mi ale prekážajú kvety v jedle. Kačací steak bol pripravený na francúzsky spôsob. Nemám rád sladké ovocie v kombinácii s mäsom, kuchyňa ma ale prekvapila kvalitným spracovaním. Francúzi vedia, čo robia. Ako prílohu sme dostali famózne cviklové špecle, ktoré som ochutnal prvýkrát v živote. Úžasné prepojenie chutí vo mne vytvorili okamžite pocit pokoja. Opäť som sa raz presvedčil, že za jedlom sa oplatí vycestovať.
Cena: 10,80 eur
Hodnotenie: 8/1
CELKOVÉ HODNOTENIE:
1. VILLA REGIA 10/10
2.-3. HOTEL BANKOV 8/10
2.-3. SLAMENÝ DOM 8/10
4. PENZIÓN BARCA 7/10
5. HOTEL ROKOKO 6,5/10
Kto v gastronómii nepočul názov foie gras (v preklade tučná pečeň), prišiel o pravdepodobne najsilnejší zážitok spojený s husacinou. Pri tejto kontroverznej delikatese ide o svetlú pečeň z vykŕmených husí. Na verejnosť sa kvôli stúpajúcemu dopytu čoraz častejšie dostávajú fotografie z nehumánnych chovov. Práve preto sa postupne produkcia presťahovala do Číny. Inak ale ide o francúzsku špecialitu, ktorá je vyhľadávaná pre svoju lahodnú jemnosť.
ZÁVER
Aj v tejto gastropotulke som sa uistil, že v Košiciach máme kvalitné podniky. Ani jedno jedlo nebolo zavrhnutiahodné, akurát niekde to bolo až veľmi prekombinované. Ochutnávka na jednotku a ja si prajem ešte veľa takýchto gastronomických zážitkov.
RECEPT: Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou
Potrebujeme:
- 4 PL brusnicového džemu
- 150 ml červeného vína
- kačacie prsia
- 1 PL masla
- 1 PL cukru
- 1 PL sójovej omáčky
- balzamikový ocot
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- soľ
Postup: Kačacie prsia narežeme na koži priečne a aj pozdĺžne tak, aby vznikli menšie štvorčeky. Prsia osolíme a okoreníme čerstvo namletým korením. Olej spolu s maslom rozpálime na panvici a opekáme kačacie prsia najskôr kožou dolu asi 5 minút. Potom ich otočíme a opekáme aj z druhej strany 5 minút. Opečené mäso v zapekacej mise vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 15 minút. Potom z panvice vylejeme výpek, ale panvicu neumývame. Pridáme maslo, a keď sa rozpustí aj hnedý cukor. Premiešame a necháme chvíľku karamelizovať. Následne pridáme džem, sójovú omáčku a balzamikový ocot. Podlejeme červeným vínom, až kým nám omáčka zhustne na požadovanú konzistenciu. Potom odstavíme. Prsia po vybratí z rúry necháme ešte 5 minút odpočívať a potom ich pokrájame na plátky. Podávame ich poliate brusnicovou omáčkou. Ako príloha sa výborne hodí jemné zemiakové pyré.
Foto: shutterstock